Støre vil kalorimerke menyen på serveringssteder

Snart kan du få hjelp til å telle kalorier når du skal spise ute, for helseministeren vil ha kaloriene inn i menyene. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Les mer Lukk

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil ha kalorimerking av mat og drikke på serveringssteder og inviterer bransjen med på et samarbeid.

– Vi vil invitere serveringsbransjen til samarbeid om mulig innføring av en slik ordning, sier Støre til Aftenposten.

Tiltakene er ett av flere som er å finne i folkehelsemeldingen som ble lagt fram fredag.

Støre fikk ideen til kalorimerking under et besøk i USA, der flere kafeer og restauranter har begynt med dette.

– Kaloriinnholdet varierte fra nesten null til mange hundre kalorier per kaffekopp. Det er nyttig å vite, mener Støre.

Reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim i Hovedorganisasjonen Virke er ikke avvisende til forslaget fra Støre, men mener at man bør skille mellom standard- og gourmetmenyer.

– Jeg er ikke sikker på om gourmetkokker skal bruke arbeidstiden sin på å regne ut kaloriinnhold. Men for hverdagsmaten vi kjøper i kantiner og på farten, kan det han noe for seg med kalorideklarasjon, sier Solheim.

I 2009 gikk britiske helsemyndigheter inn for kalorimerking på menyer. Da uttalte Helsedirektoratet til ABC Nyheter at dette var noe som de ønsket i Norge på sikt.

Les mer: Kalorier på menyen