Romfolk kastet ut fra Middelalderparken i Oslo

Politiet viste bort romfolk fra leiren i Middelalderparken i Oslo torsdag kveld. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Les mer Lukk

Politiet fjernet torsdag kveld de mellom 60 og 80 romfolkene som hadde slått leir i Middelalderparken. To personer som hjalp romfolket med flyttingen ble pågrepet i aksjonen.

– Vi pågrep to nordmenn. Den ene var en mann som hadde fått pålegg om å fjerne seg, uten å gjøre det. Den andre var en kvinne som ble veldig agitert da vi pågrep mannen, opplyser innsatsleder Lasse Alver i Oslo politidistrikt til NTB.

Ved 21.30-tiden var alle romfolkets telt pakket sammen, og kun noen madrasser lå igjen i Middelalderparken. Politiet hadde møtt mannsterkt opp torsdag kveld, og rundt 50 politifolk var til stede da romfolket forlot parken.

– Vi ga romfolket klar beskjed om å fjerne seg, noe de gjorde etter et par timers dialog. Vi er fornøyd med at vi slapp å bruke fysisk makt, sier Alver.

Redde

– Folk er redde og vet ikke hvor de skal dra. De ønsker å leie et hus sammen, men det er ingen som vil leie ut til dem. Derfor har de ingen mulighet til å finne et sted å bo, sier Mikahil Negrea i organisasjonen Folk er Folk til NTB torsdag kveld.

Romfolkene som hadde slått leir ved Vannspeilet i Middelalderparken ble tidligere torsdag kastet ut fra den okkuperte bygningen Borgen i Gamlebyen.

Tidligere har romfolkene blitt jaget fra område til område, uten at noen endelig løsning er funnet. Situasjonen roet seg noe da mange fikk plass i det okkuperte huset. Nå skal det rives for å gi plass til en ny jernbanetrasé, forteller Kathrine Kielland i Jernbaneverket, kommunikasjonsleder for Follobane-prosjektet.

– Vi har arbeid på vent. Traseen for den nye Follobanen skal gå under tomta, og entreprenørene er allerede litt forsinket, sier Kielland til NRK.

Namsmannen hadde derfor begjært at romfolk og andre beboere skulle kastes ut av huset.

Ministerkonferanse

Fredag er det nordisk ministerkonferanse om romfolkets situasjon. Blant deltakerne er administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) og Sveriges integreringsminister Erik Ullenhag. Han skal også møte professor Asbjørn Eide, som leder komiteen som kartlegger overgrep mot romfolk i Norges historie, opplyser Ullenhags pressekontakt Lena Hallerby.

Blant annet tømmingen av bygningen Borgen og Middelalderparken har aktualisert romfolkenes situasjon på en svært tydelig måte. Spørsmålet er nå hvor romfolket skal dra. Oslo kommune har tidligere slått fast at det ikke er aktuelt med husly. Politiet har heller ikke tilrettelagt for at romfolket skal gå noe spesielt sted.

– Dette er et politisk problem. Vi følger bare de gjeldende lover, regler og instrukser, sier innsatsleder Lasse Alver, som legger til at han forventer lignende aksjoner utover våren og sommeren.

Demonstrasjon

Kvelden før utkastelsen sendte organisasjonen Folk er Folk ut en pressemelding om at beboerne på Borgen i Gamlebyen vil «synliggjøre sin situasjon og sitt tilbud om å betale markedsleie for å bo i Oslo». Representanter for boligaksjonen på Borgen stilte seg også bak demonstrasjonen.

Torsdag formiddag samlet en gruppe romfolk seg ved Oslo S, og derfra marsjerte de til Rådhuset. Med paroler og trekkspillmusikk forsøkte de å få overbrakt sitt budskap til politikerne.

Deretter gikk de til regjeringen ved barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Beboerne ønsker å få overlevert sitt skriftlige tilbud om å betale markedsleie for å bo.

– De cirka 120 beboerne på Borgen kan alene betale minst 180.000 kroner per måned for å bo, heter det i pressemeldingen.

– Hvis verken kommune eller stat vil ta imot, vil de gå til Stortinget i håp om å bli møtt med verdighet, dialog og respekt, heter det i pressemeldingen.

Ifølge Aftenposten opplyser statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) i Justisdepartementet at regjeringen jobber med å finne en løsning på saken.

– Vi kommer til å gjøre noe. Vi kommer snart med vårt forslag og vår tiltakspakke, sier han.