Motstandshelter hedret i London

Motstandshelten Joachim Rønneberg ( i midten) mottok torsdag Union Jack, det britiske flagget, for sin innsats under annen verdenskrig. Her står han foran Parlamentet i London. F.v.: August Rathke, Norges forsvarsminister Anne-Grethe Strøm Erichsen og Tomas Adam fra Forsvarets Spesialstyrke. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Vemork-veteranen Joachim Rønneberg (93) var æresgjest da norsk-britisk motstandsarbeid generelt – og Tungtvannsaksjonen spesielt – ble feiret i London torsdag.

Det norske og det britiske flagget vaiet side om side ved Themsen idet 70-årsjubileet for aksjonen mot Vemork kraftstasjon ved Rjukan i 1943 ble markert med kransenedleggelse.

– Churchill kalte det med rette den mest vellykkede sabotasje-aksjonen under andre verdenskrig, sa viseforsvarsminister John Astor i talen sin.

Senere gjentok han president Eisenhowers berømte karakteristikk overfor NTB:

– Den forkortet krigen med seks måneder

Historisk grunn

Kransenedleggelsen fant sted ved monumentet over agentene i Special Operations Executive (SOE), der Joachim Rønneberg og resten av Kompani Linge inngikk.

– SOE ble offisielt oppløst i 1946. Men arven, spesialstyrkene vi har i dag, er av samme strategiske betydning som alltid, sa forsvarssjef Harald Sunde i sin innledning.

Til stede var også forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). Før VIP-gjestene forsvant til mottakelse i Parlamentshuset, fremholdt hun at seansen var av mer enn symbolsk art.

– Hver gang blir vi minnet om historien vår, om hvor viktig det er å ta vare på verdiene som heltene i Telemark kjempet for, sa Strøm-Erichsen til NTB.

Tette bånd

Mange skuelystne hadde møtt fram for å få med seg begivenhetene i vårsola.

– Jeg synes det er fantastisk at aksjonslederen er i live og ennå kan bevitne det som skjedde. Ikke mange av veteranene våre er tilbake nå, påpekte Dianna Hamilton (77).

Lord Astor lovet at han vil gjøre hva han kan for å beholde gode relasjoner på tvers av Nordsjøen.

– Norge er en av våre nærmeste allierte, en du kan stole på, erklærte han overfor NTB.

– Vi unnagjør mye av treningen vår der og håper å kunne utvide dette. Våre respektive mariner og flyvåpen samarbeider. Og etter hvert som vi trekker oss ut av Afghanistan, tror jeg båndene bare vil bli tettere, sa Astor.