Bush ber broren Jeb stille til presidentvalg

George W. Bush oppfordrer broren Jeb om å stille som presidentkandidat ved valget i 2016. Foto: AP / NTB scanpix. Les mer Lukk

USAs tidligere president George W. Bush ber sin bror Jeb satse på å bli republikansk presidentkandidat ved valget i 2016.

Om det ikke var for den tunge arven fra upopulære George Ws presidentperiode, ville trolig Jeb, som har vært guvernør i Florida, vært favoritt til å bli nominert.

Om han skulle bestemme seg og deretter vinne, ville han følge sin bror og sin far til Det hvite hus og dermed nærmest etablere et familiedynasti i Det ovale kontor.

Spesielt interessant ville det være om motparten blir Hillary Clinton, kona til en annen tidligere president, Bill Clinton.

Bush uttalte seg i forbindelse med åpningen av sitt nye presidentbibliotek i Dallas i Texas torsdag, der president Barack Obama sammen med alle tidligere presidenter som er i live, er blant gjestene.

I intervjuer i forkant av bibliotekåpningen sa Bush at han vil ha vært død lenge når historien frikjenner ham for invasjonen av Irak.

Men han håper han bidrar til frikjennelsen med biblioteket der han framstår som lederen av et land under angrep som måtte ta vanskelige beslutninger.

Bush endte sine åtte år i Det hvite hus som den minst populære presidenten på lange tider, både på grunn av Irak-krigen, den tafatte opptredenen i forbindelse med orkanen Katrina i New Orleans og fordi han ikke forutså finanskrisen.