Boston-bombene ble utløst med fjernkontroll

Overvåkningsbilder viser ifølge politiet hvordan de to brødrene Tamerlan og Dzjokhar Tsarnajev utplasserte bombene som eksploderte under Boston maraton. Foto: Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

De to bombene som kostet tre menneskeliv og såret over 200 under Boston maraton, ble utløst ved hjelp av fjernkontrollen til en lekebil.

– Det var en fjernkontroll for lekebiler, forteller Dutch Ruppersberger som sitter i etterretningskomiteen i Representantenes hus for demokratene.

Komiteen ble onsdag orientert av politietterforskerne, som nå mener å sitte med et godt bilde av hvordan terroraksjonen i Boston ble utført.

Ifølge politiet var det de to brødrene Tamerlan (26) og Dzjokhar (19) Tsarnajev som plasserte de to bombene som eksploderte nær målområdet i Boston maraton.

Se video: Her blir Tsarnajev tatt

Oppskrift på nettet

Tamerlan Tsarnajev ble drept i skuddveksling med politiet fredag, mens lillebroren ble alvorlig såret. Fra sykesengen i Boston skal han ha fortalt hvordan de laget bombene.

– De skaffet informasjon om hvordan bombene skulle lages fra Inspire, forteller Ruppersberger.

Inspire er en engelskspråklig nettside som i sin tid ble opprettet av amerikanskfødte Anwar al-Awlaki, en ytterliggående islamist som slo seg ned i Jemen og etablerte bånd til terrornettverket al-Qaida.

Awlaki ble drept i et amerikansk droneangrep i 2011, men nettsiden består.

Les også: – Mine barn har ikke gjort dette

Fyrverkeributikk

Ifølge Ruppersberger fant de to Tsarnajev-brødrene informasjonen de trengte i en Inspire-artikkel som bar tittelen «Hvordan bygge en bombe i din mors kjøkken».

De to bombene var skjult i trykkokere og etterforskningen har avdekket at deler av sprengstoffet var innkjøpt i en fyrverkeributikk.

– En av brødrene, den eldste, reiste til en butikk i New Hampshire og ba om det kraftigste sprengstoffet de hadde for å få det største smellet, sier Ruppersberger.

Her gikk bombene av:

Her smeller det rett foran løperne:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her smeller det rett foran løperne