Dzjokhar oppgir USAs krigføring som terrormotiv

Bilder fra USAs føderale politi FBI viser brødrene Tamerlan (til venstre) og Dzjokhar Tsarnajev. Russland tipset flere ganger FBI om Tamerlan Tsarnajev, men amerikanerne fant ingen grunn til å holde ham under oppsikt. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Mens Boston holder enda en minneseremoni etter terroren, har den mistenkte 19-åringen forklart at raseri over USAs krigføring i Irak og Afghanistan var blant motivene for angrepet.

Dzjokhar Tsarnajev (19) er ved bevissthet og kan kommunisere. Han har de siste dagene vært gjennom flere avhør i sykehussengen og har forklart at han og broren Tamerlan oppsøkte en ekstrem variant av islam via internett. De skal ikke ha hatt kontakt med terrorgrupper i utlandet, melder CNN og refererer til en regjeringskilde.

Ifølge New York Times skal 19-åringen ha antydet at han lærte seg å lage bomber via nettavisen Inspire, som publiseres av al-Qaida. Han skal også ha sagt at den 26 år gamle broren, som ble drept da politiet forsøkte å pågripe ham sist torsdag, hadde den ledende rollen av de to.

Les også: Fant Boston-mistenkt i båten sin

Til Dagestan

For å finne ut mer om brødrenes bakgrunn har USAs ambassade i Moskva sendt en delegasjon til Dagestan, der brødrenes foreldre bor.

Påstanden om at den eldste broren ble tilhenger av en radikal form for islam i nettopp Dagestan, blir imidlertid avvist av delrepublikkens innenriksminister Abdurasjid Magomedov, ifølge russiske Interfax.

Foreløpige opplysninger tyder på at de to brødrene var såkalte «ensomme ulver», som gjennomførte terrorangrepet uten bistand utenfra.

Tre personer ble drept, blant dem en åtteåring, og over 200 personer ble såret da bombene gikk av under Boston Marathon mandag i forrige uke. En politimann ble tre dager senere drept idet politiet jaktet på de to brødrene.

Les også: Mystisk armener kan ha inspirert Tsarnaev-brødrene

Biden til Boston

Onsdag var visepresident Joe Biden ventet til Boston sammen med tusenvis av politifolk fra hele USA. De skulle delta i minneseremonien for den drepte politimannen.

De siste dagene er det stilt spørsmål ved om ikke amerikanske myndigheter burde ha greid å avverge angrepet. Ifølge Reuters sto Tamerlan Tsarnajevs navn på en topp hemmelig amerikansk database, TIDE, over potensielle terrorister. Men listen har drøyt 500.000 navn, noe som ifølge en kilde betyr at myndighetene ikke kan overvåke alle.

Det har også kommet fram at FBI ble tipset om Tamerlan Tsarnajev før terrorangrepet. Russland kontaktet FBI gjentatte ganger og ba dem holde øye med den unge mannen, kom det fram under en lukket høring i etterretningskomiteen i Senatet tirsdag. Det føderale amerikanske politiet avhørte Tsarnajev, men fant ingen grunn til å holde ham under oppsikt.

Les også: 264 behandlet for skader etter Boston-terror

«Umulig»

– Dette ser ut som et eksempel på en type terrorisme som er umulig å stoppe. Det er ikke opplagt at det som forelå av opplysninger om brødreparet Tsarnajev, burde ført til tettere overvåking, mener USA-kjenner Jan Arild Snoen.

– Det er ikke mulig og heller ikke ønskelig å følge så mange mennesker som man må dersom man skal sikre seg fullstendig mot terror. Det er umulig å forhindre at folk blir radikalisert over nettet, sier han.

– Og hvis det altså ikke er mulig å sikre seg fullstendig mot det som skjedde i Boston, er det heller ikke sannsynlig at hoder vil rulle, i alle fall ikke på høyt nivå, sier Snoen.

– For tidlig

Forsker Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier mener det er for tidlig å si om forbindelsene etterretningsfolk imellom har sviktet eller om noen må gå som følge av denne saken.

– Det som har kommet fram så langt, tilsier ikke det, sier Romarheim til NTB.

– Men når amerikanere er drept, kan saken bli politisert og knivene slipt i etterkant, tilføyer han.

Tamerlan Tsarnajev skal ha vist «økende tegn til radikalisering» ved moskeen han pleide å gå til i universitetsbyen Cambridge, ikke langt fra Boston. I 2011 ble han flere ganger avhørt, etter tips fra russerne, men FBI visste ikke at han i 2012 besøkte den russiske republikken Dagestan fordi navnet hans ble feilstavet på passasjerlista til flyselskapet. (©NTB)