Faremo lite fornøyd med au pair-ordningen

Justisminister Grete Faremo under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix. Les mer Lukk

Au pair-ordningen henger i en tynn tråd, sa justisminister Grete Faremo (Ap) i spørretimen i Stortinget onsdag.

– Vi er mange som ser at au pair-ordningen har utviklet seg fra kulturutveksling til en ordning med mange og klare svakheter. Jeg er ikke fornøyd. Jeg må innrømme at for meg er dette en ordning som henger i en tynn tråd. Vi skal følge nøye med, sa Faremo.

Flere historier

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) viste til at flere filippinske au pairer den siste tiden har stått fram i mediene med historier om å ha blitt grovt utnyttet, og spurte om Faremo ville være med på at au pair-ordningen er en form for moderne slaveri.

– Er det menneskehandel skal det slås hardt ned på, repliserte justis- og beredskapsministeren.

Karanteneforslag

Faremo viste også til at regjeringen tirsdag varslet at det kommer et lovforslag til Stortinget før sommeren om å innføre en karanteneordning for vertsfamilier som misbruker au pair-ordningen.

– Er misbruket grovt, skal karantenen være svært lang, sa statsråden.

Les også: Siktet for voldtekt av au pair

Statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet sa til NTB tirsdag at tiltakene skal evalueres om et års tid.

– Om vi fortsatt finner omfattende sosial dumping, må vi vurdere om vi i det hele tatt skal ha au pair-ordningen, sa han.

Svartelister

I mellomtiden har den filippinske ambassaden innført sine egne tiltak i påvente av tilsyn i regi av norske myndigheter.

Les også: Ektepar dømt for overgrep mot au pairer

Konsul Lenna Eilleen C. De Dios-Sison ved ambassaden sier til NRK at de har laget svartelister over familier som utnytter au pairer.

– Dersom au pairen skriver en formell klage, kan ambassaden sette familien opp på en liste og dermed sørge for at den samme familien ikke får godkjent en ny au pair-kontrakt gjennom ambassaden, sier hun.

Hans Frode Kielland Asmyhr fra Frp advarte i spørretimen onsdag mot å henge ut alle som deltar i utvekslingsordninger, mens Faremo holdt fast på at dersom ordningen har utviklet seg til å åpne for misbruk, så må hele ordningen revurderes.