Serbia håper på Kosovo-effekt

– Denne avtalen gir en ny mulighet til å bli sett som et land med en konstruktiv rolle, sier Serbias statsminister Ivica Dacic. Foto: AP / NTB scanpix. Les mer Lukk

EU meklet, og Norge jobbet på sidelinjen. Nå håper Serbia de samme Kosovo-aktørene kan hjelpe dem opp i den økonomiske eliteserien.

14 år på venterommet er lenge, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) om årene Serbia og Kosovo har balet med forholdet.

For Kosovo har det betydd at landet flere steder ikke er blitt anerkjent. For serberne har det betydd at de ble et slags internasjonalt B-lag.

– Og det har hatt økonomiske konsekvenser, sier Eide i Beograd.

Han er den første internasjonale lederen som besøker Serbia etter det han kaller en historisk avtale med Kosovo. De to landene er etter møysommelige forhandlinger enige om å normalisere forholdet.

– Denne avtalen gir en ny mulighet til å bli sett som et land med en konstruktiv rolle, sa statsminister Ivica Dacic etter å ha møtt Eide på flyplassen sent tirsdag kveld.

Vendepunkt

Serbia har ikke vært ansett som et pålitelig investeringsland, innrømmet Dacic på et pressemøte. Landet kan nå være ved et vendepunkt, håper han.

– Han håper at det som nå skjer, kan gi en politisk stabilitet som igjen kan omsettes i økonomisk samarbeid med land som Norge, sier Eide til NTB.

Les også: Serbias regjering har godkjent Kosovo-avtale

Norge er Serbias tredje største utenlandske investor, fremholder Dacic, men passer også på å minne om at den bilaterale handelen kunne vært større. EU-kommisjonen har allerede anbefalt å starte medlemskapsforhandlinger med serberne.

Norsk rolle

– Nå ønsker vi å samarbeide om gjennomføringen, sier Eide etter å ha gjort det klart at Norge i tre år jobbet i kulissene mens EU ledet forhandlingene mellom Serbia og Kosovo.

Det er et arbeid han kaller en støtteprosess der det ble «nøstet opp i noen floker», sier Eide om flere hemmelige møter i Oslo.

Han beskriver et langt og godt forhold mellom Serbia og Norge som også varte gjennom krigene på Balkan. Dette var en viktig grunn til at Norge kunne fungere som en uoffisiell arena på siden av den offisielle forhandlingsarenaen i Brussel.

Kapital

– Forholdet er noe vi har investert mye i, men det er også en kapital for oss, sier Eide om hvordan det har gitt norsk troverdighet når vanskelige ting skulle diskuteres.

Utenriksministeren bestemte seg for å dra til Balkan med en gang avtalen ble kjent. Onsdag møter han den serbiske visestatsminister Aleksandar Vucic.

Les også: Enighet mellom Serbia og Kosovo

Han reiser deretter videre til Pristina for møter med Kosovos statsminister Hashim Thaci og utenriksminister Enver Hoxhaj.

Vanskelig

Det var ingen enkel prosess for Serbia å inngå avtalen med Kosovo, som erklærte seg selvstendig i 2008.

Det knytter seg fortsatt mange sterke følelser til det som en gang var en serbisk provins. Det bor fortsatt rundt 100.000 etniske serbere i Kosovo, og Eide understreker at det nå blir opp til Kosovo å bevise at de kan leve opp til ansvaret og respektere minoritetsrettighetene.

Dacic sier uansett at planen kommer til å få god støtte når den skal opp til avstemningen i nasjonalforsamlingen.

– Dette er strategisk klokt lederskap. Det måtte skje en gang, det har ligget i kortene at Serbia til slutt måtte erkjenne at Kosovo ikke er en del av Serbia for å komme videre, sier Eide og gratulerer den serbiske regjeringen.