Øygard ble svar skyldig om SMS

Foto: NTB scanpix.
I en SMS til jenta han er tiltalt for overgrep mot, skrev Rune Øygard at det er «avgjørende at han ikke får mistanke om oss». I retten onsdag klarte han ikke å gjøre rede for hva dette handlet om.

Fakta om de nye SMS-ene i Øygard-saken  

Meldingene er skrevet på dialekt og oversatt til bokmål av NTB. Lest opp i Eidsivating lagmannsrett 24. april 2013. Meldingene er rekonstruert under nye Kripos-undersøkelser av telefonene i saken.

Samtale:

(Bare meldingene Rune Øygard sendte jenta er dokumentert)

«Åssen gikk det dere, da? Er han like forelsket?»

«Kanskje lurt om han få ta lite på deg

«Ja!!! Er redd for oss om han ikke gjør det. Bli med ham inn på rommet før du reiser til Bismo og være litt tett inntil hverandre. Vær så snill!»

«Nei!!! Jeg er redd. Han også vet at vi har mye kontakt. Avgjørende at han ikke får mistanke om oss. Da må du i alle fall være med til Vågå i morgen. «

«Vær så snill! Fikk han ikke ta noe på deg? Ti fekk»

Enkeltstående melding:

«Du sa at du ville sende over meldinger NN (gutten, red.anm.) har skrevet og det eneste du har sendt er et puppebilde. Er det han som har tatt det ;)»

Enkeltstående melding: «Tenker så mye på deg, NN (jenta, red.anm.). Prøver å finne ut hva som gjør at jeg har blitt så glad i deg. Hva det er med deg som kvinne, som menneske, som fascinerer meg så sterkt, som utløser savn og forelskelse. Det er noe med hele deg. Skjønnheten din, smilet ditt, blikket ditt, tilliten din, engasjementet ditt, den spørrende og interesserte jenta, omsorgen din. Kunne nevnt mye mer. Jeg har i hvert fall blitt mer enn glad i deg. Litt skummelt fordi du bare er 14 år gammel, flott fordi jeg er mann. Håper du får en kjempedag. og at hjertet ditt slår et ekstra slag for oss i dag. (

Men den tidligere ordføreren framholdt i retten onsdag at tekstmeldingen han sendte den nå 17 år gamle jenta i hvert fall ikke handlet om å holde det angivelige forholdet hemmelig.

– Det var fullt av hemmeligheter med henne (fornærmede, red.anm.), man kunne ikke fortelle det og man kunne ikke fortelle det. Men foranledningen for denne meldingen, kan jeg rett og slett ikke huske, sa Øygard da han hadde fått startet sin forklaring for retten.

Beviset er en del av en lengre SMS-utveksling som dukket opp så sent som i forrige uke etter nye Kripos-undersøkelser av telefonene i saken. Meldingene er funnet på to telefoner jenta brukte.

Les også: – Øygards troverdighet kan rakne

( Les sammendrag nederst i saken)

Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, sier til NTB at hun mener meldingene bekrefter det jenta har fortalt i retten, nemlig at Rune Øygard ba henne innlede et forhold til en jevnaldrende gutt for å dekke over forholdet dem imellom.

– Dette bekrefter det min klient har sagt, at de inngikk en avtale om å dekke over forholdet de hadde fordi det begynt å bli så synlig, sier Hjortdal.

Les også: 17-åringen hevder hun ga Øygard samleie som trøst

«Jeg er redd for oss»

I en av SMS-ene ber Øygard den da 14 år gamle jenta bli med gutten inn på et rom, og være «litt tett inntil hverandre, vær så snill». «Jeg er redd for oss», skriver han i en annen melding.

«Han vet at vi har mye med hverandre å gjøre. Det er avgjørende at han ikke får mistanke om oss», står det i den videre i SMS-samtalen.

– Øygard, dette må du svare ordentlig på, brøt hoveddommer inn og ga uttrykk for at svarene han så langt hadde gitt statsadvokat Thorbjørn Klundseter ikke var tilfredsstillende for retten.

Les også: Full uenighet om Øygard-SMSer

– Jeg skulle kjøpe bursdagspresang til ham fra henne. Men om det var det eller andre ting det handlet om, husker jeg ikke, svarte Øygard.

Da overgrepssaken mot den daværende ordføreren i Vågå ble behandlet i Sør-Gudbrandsdal tingrett i fjor, var det de nå mye omtalte Skype-samtalene som ga Øygard store forklaringsproblemer. De nye meldingene som ble dokumentert i retten onsdag synes å ha den samme effekten denne gangen.

Puppebilde

I en av dem skriver han «Du sa du skulle sende meldingen som NN (gutten, red.anm.) hadde skrevet, og det eneste du har sendt er et puppebilde. Er det han som har tatt det ;).»

Klundseter ville ikke etter at retten var hevet kommentere bevisverdien til de nye meldingene, men det synes utvilsomt at han la dem fram fordi han mener de kan knyttes direkte opp mot jentas forklaring.

– Det skal jeg komme tilbake til i prosedyren, sier Klundseter til NTB.

Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, medgir at kommunikasjonen er uheldig, men mener meldingene uansett bare gir uttrykk for hennes syn.

– SMS-ene beskriver det som jenta har sagt, at de var kjærester. Han bekreftet at han svarte tilbake med samme mynt, men at han absolutt ikke burde gjort det og at han var for ukritisk i kontakten, sier hun.

Øygard fikk bare så vidt begynt på sin forklaring onsdag. Når han torsdag skal fortsette, kommer blant annet de omfattende Skype-samtalene han og jenta hadde, bli tema i retten. Også dette var uheldig språkbruk, medga Øygard, men hevdet den bare var et utslag av sjargongen han og jenta delte.

– Det kan oppfattes som griseprat, men det var ikke sånn ment, sa han.