Scandinavian Star-gruppe møter politiet torsdag

T.v. Arne Steen, Terje Bergsvåg, Håkon Winterseth og Thor Kristiansen i faggruppen som har gransket etterforskningen av dødsbrannen på "Scandinavian Star" etter møtet med Oslopolitiet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Les mer Lukk

Stiftelsen som de siste årene har etterforsket Scandinavian Star-brannen i 1990, møter etterforskere fra Oslo-politiet torsdag. Da skal de legge fram rapporten de har laget for politiet. Pressen får foreløpig ikke innsyn i materialet.

Stiftelsen Etterforskning av mordbrannen på Scandinavian Star har, 23 år etter brannen som kostet 159 menneskeliv, samlet det de mener er omfattende bevismateriale som viser at brannen var en forsikringssvindel, og at flere av mannskapet på Scandinavian Star er ansvarlige for mordbrann.

Skipsteknisk ekspert Gisle Weddegjerde i den private etterforskningsgruppen forteller til NTB at de skal ha sitt andre møte med politiet i Oslo førstkommende torsdag. Han regner det som sikkert at politiet nå vil etterforske saken på nytt.

Les også: Nytt vitne har meldt seg i Scandinavian Star-saken

Omfattende materiale

Etterforskningsgruppen hadde sitt første møte med politiet fredag 12. april. Etter en to timers gjennomgang av de nye opplysningene betegnet begge parter møtet som godt og positivt.

– Vi har nå bedt om at de nye faktaene vi ikke har hatt tilgang til tidligere, blir dokumentert i en rapport. Dette kan da danne grunnlag for ny etterforskning av saken, sa Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold etter møtet.

Han ville ikke inn på konkret hvilke detaljer det dreier seg om, men gikk langt i å antyde at Scandinavian Star-etterforskningen vil bli gjenopptatt.

– Rapporten er nå klar, og etterforskningsgruppen sitter på et svært omfattende materiale som vi skal dele med politiet, forteller Weddegjerde.

Hemmelig rapport

– Nå legger vi fram en veldig omfattende skriftlig rapport, den er på minst 70 sider med vedlegg. Vi er seks stykker fra stiftelsen som skal i møte med Oslo-politiets etterforskningsgruppe, forteller han til NTB.

– Det er veldig tydelig at politiet tar dette på største alvor, sier han.

Pressen vil imidlertid ikke få innsyn i materialet etterforskningsgruppen sitter på.

– Rapporten inneholder mange nye bevis som vi ikke vil la gå til spille. Ting som ikke er kommet fram i mediene. Når vi kan dele dette materialet, får vi eventuelt avklare med politiet. Det må vi diskutere.

– Det kan hende det er deler av rapporten som bør holdes skjult i den innledende etterforskningsfasen. Det er jo fordi at vi ikke vil at de som blir ringet inn her, skal få et forsprang, sier Weddegjerde.

Etterforskningsgruppen mener inntil ni av mannskapet sto bak dødsbrannen.