Canadisk politi avsporer terrorangrep mot tog

Et tog står klart til avgang på strekningen Toronto-New York. Dette er en av Nord-Amerikas viktigste togstrekninger. Politiet i Canada siktet mandag to personer for planlegging av et terrorangrep på nettopp denne togstrekningen. Foto: Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

To utenlandske menn som er siktet for å ha planlagt et terrorangrep mot et passasjertog i Canada, fremstilles tirsdag for retten.

– Hadde dette angrepet blitt gjennomført, ville det ha resultert i at uskyldige mennesker ble drept eller alvorlig skadd, sa politisjef James Malizia på en pressekonferanse mandag.

Han gjorde det klart det hele fortsatt var på planleggingsstadiet, og at de to ikke hadde utgjort noen fare for omgivelsene ennå.

Iran avviser

Ifølge politiet fikk de to siktede hjelp fra al-Qaida i Iran. Canadisk politi er nøye med å understreke at ingenting tyder på at planleggingen var støttet av den iranske stat, mens Iran avviser alle antydninger om forbindelser til landet.

– Dette er det latterligste jeg har hørt i alle mine 64 år, sa utenriksminister Ali Akbar Salehi til nyhetsbyrået ISNA.

Les også: Canadisk politi: – Har fulgt med på terrorplaner lenge

Mens Iran er et sjiamuslimsk land, består al-Qaida av sunnimuslimske ekstremister som anser sjiamuslimer for å være kjettere. Iran er svært skeptisk til al-Qaida, og det har aldri vært påvist noe terrorsamarbeid mellom de to.

Iran har likevel i perioder etter 11. september 2001 tolerert at noen al-Qaida-medlemmer har søkt tilflukt i landet, under sterk overvåking.

Forholdet til al-Qaida er imidlertid blitt verre den siste tiden i forbindelse med krigen i Syria, der al-Qaida er del av opprøret mot det Iran-støttede regimet.

Teknisk doktorgrad

Politiet har ikke avslørt nasjonaliteten til de to som er pågrepet, Chiheb Esseghaier (30) og Raed Jaser (35). Men ifølge avisa National Post er en av dem født i Tunis, mens den andre skal være palestiner med bakgrunn fra De forente arabiske emirater. Esseghaier er bosatt i Montreal, mens Jaser har adresse i Toronto.

Ifølge den tekniske skolen Institute National de la Recherche Scientifique ved Montreal er Esseghaier doktorgradsstudent. Skolens kommunikasjonssjef sier Esseghaier kom til skolen i 2010, og at han er omtrent midtveis i studiet.

– Reell trussel

Canadisk politi har jobbet tett med amerikanske FBI for å avdekke saken.

– Disse personene var en reell trussel for mennesker, de hadde tenkt å ta liv. De har fått støtte fra al-Qaida i Iran i form av veiledning, sa Maliza.

På pressekonferansen beskrev politiet terrorplanene som det første kjente al-Qaida-støttede angrepet på canadisk jord. Ifølge Maliza har støtten fra al-Qaida ikke kommet i penger, men i form av «rettledning og råd».

Tips fra det muslimske samfunn i Canada var viktig for etterforskningen. En lokal imam skal ha vært den første til å varsle politiet om en av de siktede etter å ha oppdaget at han spredte ekstremistisk propaganda til ungdom i menigheten.

Ingen Boston-forbindelse

Pågripelsen av de to kom samtidig som Boston kjemper for å komme seg etter terrorangrepene mot Boston maraton som kostet tre menneskeliv. Senere døde også en politimann i forbindelse med jakten på gjerningsmennene.

Men politiet sier at de ikke har noen grunn til å tro at denne planleggingen har noe med bombene i Boston å gjøre.

– Vi har fulgt med på de to siktede en stund. Terrorangrepet var fortsatt på planleggingsstadiet og ikke veldig nært forestående, opplyste politiet.

Canadas etterretningstjeneste har lenge vært bekymret for at bitre og radikaliserte canadiere av utenlandsk opprinnelse kunne angripe mål i Canada eller slutte seg til kriger i utlandet.

Det var flere canadiere blant gisseltakerne under terroraksjonen ved In Aménas i Algerie tidligere i år. Canadiske og somaliske myndigheter undersøker også om en student fra Toronto deltok i et bombeangrep i Mogadishu forrige uke.