17-åringen hevder hun ga Øygard samleie som trøst

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal og den fornærmede jenta i ankesaken mot Rune Øygard, tidligere ordfører i Vågå og overgrepsdømt, i Eidsivating lagmannsrett i Hamar tinghus tirsdag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix. Les mer Lukk

Den fornærmede 17-åringen i Øygard-saken fortsetter sin forklaring i retten. Vi følger saken direkte.

Rune Øygard og den nå 17 år gamle jenta hadde samleie «over femti ganger», ifølge hennes forklaring. Den siste gangen det skal ha skjedd, var det fordi hun ville trøste ordføreren.

Det kom fram da statsadvokat Thorbjørn Klundseter boret dypere i den ikke ubetydelige seksuelle komponenten jenta hevder hun hadde i forholdet til den 36 år eldre mannen.

17 år gamle jenta husker ikke alle samleiene, men det siste hevder hun at hun husker svært godt.

Kona var bortreist

Kona Reidun var bortreist, og de to hadde gått og lagt seg i dobbeltsenga hjemme hos Øygard etter en grillfest ordføreren hadde arrangert for partifeller. Jenta var trøtt, og sovnet raskt.

– Jeg våknet midt på natta av at Rune ikke lå ved siden av meg. Han hadde lagt seg i senga mi på det rommet jeg vanligvis bruker. Han var lei seg fordi jeg hadde sovnet, forklarte hun.

– Da ble jeg lei meg, fordi jeg hadde såret ham, og ba ham bli med tilbake og legge seg i dobbeltsenga. Til slutt ble han med. Og så hadde vi samleie, sa 17-åringen da hun tirsdag fortsatte sin forklaring under ankebehandlingen i Eidsivating lagmannsrett.

Les også: Stålsetter seg for hardkjør fra Øygards forsvarer

Den tøffeste dagen

Tirsdagen har blitt beskrevet som den tøffeste gjennom hele rettssaken for jenta som hevder at tidligere ordfører Rune Øygard forgrep seg på henne seksuelt.

Jenta forklarte også at det var moren som overbeviste henne om at saken måtte anmeldes. Det kom fram da jenta forklarte seg for juryen.

– Jeg ville egentlig ikke anmelde det, fordi han hadde vært snill med meg også. Jeg hadde lært mye av ham og vi hadde hatt det kjempeartig, sa den nå 17 år gamle jenta under sin forklaring i lagmannsretten.

Hun hadde på det tidspunktet fått seg ny kjæreste, en jevnaldrende gutt fra lokalmiljøet. Øygard skal ha reagert med raseri, fortvilelse og desperasjon, beskrev 17-åringen. Ordføreren skal ha lokket med at hun skulle få møte statsministeren under et overraskelsesselskap, og vekselvis truet med at han aldri ville vite noe mer av henne hvis hun ikke brøt med den nye gutten.

På et tidspunkt truet han med å ta sitt eget liv, fortalte hun.

– Han satt ved siden av meg og gråt, og sa han ikke hadde noe mer å leve for. At han like gjerne kunne kjøre av veien. Jeg ville jo ikke at han skulle ta livet sitt, sa jenta.