Serbias regjering har godkjent Kosovo-avtale

Fra venstre: Serbias statsminister Ivica Dacic, EUs utenrikspolitiske sjef Catherine Ashton, NATO visegeneralsekretær Alexander Vershbow og Kosovos statsminister Hashim Thaci fotografert i NATOs hovedkvarter i Brussel fredag. Foto: Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Regjeringen i Serbia har godkjent avtalen med Kosovo, som ble inngått fredag. EU-kommisjonen anbefaler at det fastsettes en dato for å begynne forhandlinger med Serbia.

Godkjenningen skjedde på et ekstraordinært regjeringsmøte mandag morgen.

Ingen regjeringsmedlemmer ville kommentere saken overfor journalister, melder den private kringkastingen B92 på sine hjemmesider.

Anbefaler forhandlinger

EU-kommisjonen anbefaler at det innledes forhandlinger om medlemskap med Serbia.

Anbefalingen kommer på bakgrunn av avtalen som Serbia og Kosovo inngikk fredag kveld, og som av mange betraktes som et historisk gjennombrudd fem år etter at Kosovo erklærte seg uavhengig.

– EU-kommisjonen anbefaler at forhandlinger om medlemskap i EU bør innledes med Serbia, heter det i kommisjonens rapport som skal oversendes EUs ministerråd.

Les også: Enighet mellom Serbia og Kosovo

Uttalelsen ble kjent kort tid etter at Serbias regjering hadde godkjent avtalen, men før den behandles i Serbias nasjonalforsamling. Det er der den endelige godkjenningen skjer fra serbisk side.

Kosovos nasjonalforsamling

Kosovo godkjente avtalen allerede søndag på et møte i nasjonalforsamlingen. Der fikk avtalen støtte fra 87 av de folkevalgte, mens 7 stemte imot.

Kosovos statsminister Hashim Thaci sa fredag at avtalen er juridisk anerkjennelse av Kosovos uavhengighet. Ifølge Thaci har Serbia forpliktet seg til ikke å motsette seg Kosovos medlemskap i EU når den tid kommer. Dermed bør veien være åpen for Kosovo også til andre internasjonale fora.

Serbia sier imidlertid at landet fortsatt ikke anerkjenner Kosovo som suveren stat.

Serbias folkevalgte

Avtalen vil være på dagsordenen i Serbias nasjonalforsamling onsdag og torsdag. Samtidig vil det bli holdt samtaler mellom regjeringen og de lokale serberne i Kosovo om avtalen.

Les også: Serbia og Kosovo fortsatt ikke enige

Ledelsen i de to store regjeringspartiene, Sosialistpartiet og Serbias fremskrittsparti, vedtok begge å støtte avtalen søndag.

Serbere i den nordlige delen av Kosovo, hvis stilling har vært det vanskeligste spørsmålet i forhandlingene, har reagert rasende på avtalen som er inngått og sagt at de føler seg forrådt.

Allerede fredag kom det krav fra lokale serbiske politikere om en folkeavstemning.

EU-forhandlinger

Med anbefalingen fra EU-kommisjonen mandag, ser forhandlinger om EU-medlemskap nå ut til å bli virkelighet. Selv om forhandlingene trolig blir meget langvarige, innebærer de at Serbia vender seg mot Europas tyngdepunkt med sikte på full integrering.

Nabolandet Kroatia blir medlem av EU 1. juli i år. Den tidligere jugoslaviske republikken Slovenia er allerede medlem av EU, NATO og eurosonen, men også rammet av eurokrisen.

Serbias nabostat Montenegro er også nærmere EU enn Serbia.

Avtalepunkter

Kontoret til Cathrine Ashton ville i helgen ikke offentliggjøre avtaleteksten, men Kosovo-avisen Express offentliggjorde en uoffisiell versjon, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ifølge denne vil lokale serbere fortsatt få en viss myndighet, men være underordnet Kosovos myndigheter og lovverk.

En kosovoserber vil bli utnevnt til sjef for politiet nord i Kosovo, men må følge ordre fra Pristina. En etnisk serber vil også bli utnevnt som sjef for rettsvesenet, men vil måtte følge Kosovos lovverk.

Dessuten heter det at ingen av partene skal blokkere, eller oppmuntre andre til å blokkere, den andre sidens utvikling på vei mot EU.