Russland øvde på flyangrep mot Sverige

Russiske bombefly gjennomførte i påsken en øvelse rettet mot mål i Sverige. De russiske flyene kom overraskende om natten da Sverige var uten beredskap, skriver Svenska Dagbladet.

Like etter midnatt langfredag dukket i alt seks fly opp på skjermene hos det svenske luftforsvaret. De kom fra baser i St. Petersburg-området, passerte over Finskebukta og øst for Stockholms skjærgård.

Normalt flyr russiske fly deretter over Østersjøen i sørlig retning for så å lande i Kaliningrad, men denne gangen satte de kurs mot Sverige, og klokka 2 om natten var de bare 30-40 kilometer fra Sveriges territorialgrense ved Gotska sandön, skriver Svenska Dagbladet.

To bombefly av typen Tu-22 og fire jagerfly av typen Su-27 deltok.

– De oppholdt seg i internasjonalt luftrom ved Gotska sandön og gjennomførte en eller annen form for øvelse. Deretter vendte de tilbake samme vei som de var kommet, sier generalløytnant Anders Silwer.

NATO reagerte

Kilder i militæret forteller anonymt til Svenska Dagbladet at flyene så ut til å øve på angrep på to mål i Sverige.

Silwer bekrefter overfor avisa at Sverige var uten beredskap da øvelsen ble gjennomført. NATO har derimot døgnkontinuerlig beredskap i Baltikum, og to danske F16-fly var raskt på vingene for å skygge russerne.

Saken viser at Sverige bør gå inn i NATO, mener Cecilia Wikström, som representerer Folkpartiet i EU-parlamentet.

– Det har nå vist seg at vi ikke er i stand til selv å møte en trussel av denne typen. Et fullverdig medlemskap i NATO vil gi Sverige mulighet til å bygge opp forsvaret sammen med våre allierte samarbeidspartnere, sier hun.

Også opposisjonen reagerer på opplysningene fra Svenska Dagbladet.

– Det er svært alvorlig at den svenske beredskapen ikke fungerer. Den skal fungere hvilken som helst dag i året, sier Peter Hultqvist i Socialdemokraterna.

Bildt ikke uroet

Ifølge Hultqvist minner saken om hendelser under den kalde krigen. Han varsler nå at han vil ta opp saken med forsvarsminister Karin Enström og i Riksdagens forsvarskomité, som han leder.

Sveriges utenriksminister Carl Bilst mener på sin side at hendelsen ikke er spesielt alvorlig. Han syns heller ikke det er oppsiktsvekkende at det svenske luftforsvaret ikke skred til handling.

– Vi reagerer ikke på alt. Det kan vi ikke. Luftforsvaret går opp når det fins spesielle grunner til det, sier Bildt.

Han har ingen planer om å ta opp saken med Russland.

– De siste to-tre årene har de vært ute og fløyet over Østersjøen nå og da. Men det skjer ganske sjelden, sier utenriksministeren.