Øygard-forsvarer neddynget av dokumenter

Rune Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen vurderer å be om få utsatt ankesaken når den starter i Eidsivating lagmannsrett mandag. Foto: NTB scanpix. Les mer Lukk

Eksordfører Rune Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen er blitt så neddynget av dokumenter i helgen at hun mandag vurderer å be om å få utsatt ankesaken når den starter i Eidsivating lagmannsrett.

Følg Øygard-saken live  

Lørdag fikk hun en rekke nye dokumenter i saken, skriver VG.

– Det er helt uholdbart at vi ikke har fått flere av disse dokumentene før, sier Larsen.

Øygard ble før jul dømt til fire års fengsel for overgrep. Ankesaken skal etter planen starte mandag.

I mellomtiden har politiet fortsatt etterforskningen i saken. Blant annet foreligger det først nå resultater etter undersøkelser av en mobiltelefon.

Les også: Nye angrep på jenta når Øygard møter i lagmannsretten

Larsen sier hun blir nødt til å legge fram problemstillingen for lagmannsretten når saken starter mandag morgen, og hun vil da ta opp med retten om hun skal be om utsettelse av saken.

– Det som er på det rene er at vi ikke har fått nok tid til å gå gjennom de dokumentene vi har fått, og statsadvokaten har heller ikke gitt oss noen informasjon om hva han skal bruke dokumentene til. Dette holder ikke mål, sier Larsen.

Selv om hun er frustrert, så sier hun at Øygard ser fram til å komme i gang.

– Han har ventet på dette lenge nå. Han ser fram til å forklare seg på nytt og komme i gang med saken, sier Larsen.

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter ønsker ikke å kommentere Larsens anklager.

Øygard-vennskap kan gi habilitetsproblem

Tidligere Vågå-ordfører Rune Øygards vennskap med høyesterettsjustitiarius Tore Schei kan gjøre Schei inhabil dersom saken blir anket til landets høyeste domstol.

Tore Schei var en av mange prominente gjester i den overgrepstiltales 50-årslag, og i festskrivet omtalte Øygard Schei som en «kjær venn og samtalepartner».

Førsteamanuensis i europarett ved Universitetet i Oslo, Tarjei Bekkedal, sier til VG at Tore Schei ikke kan behandle saken dersom den blir anket til Høyesterett. Han sier det er flere faktorer som spiller inn.

– Det er strenge krav om habilitet i domstolloven. Øygard har omtalt ham som en kjær venn, og det er lett for Høyesterett å finne en erstatter. Ut ifra dette vil jeg tenke at Schei ikke burde behandle spørsmål som angår den tidligere ordføreren, sier Bekkedal.

Han sier Høyesterett vanligvis er svært varsom i slike spørsmål, og sier det må vurderes om relasjonen er egnet til å svekke tilliten til Schei.

– Dette er en streng vurdering og det skal lite til. Ut ifra praksis så vil nok Schei erklære seg inhabil hvis denne saken kommer opp i Høyesterett, sier Bekkedal.

Førsteamanuensis Camilla Bernt ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen, sier vennskap ikke nødvendigvis fører til inhabilitet.

Hun sier lovverket ikke diskvalifiserer Schei automatisk, men at Høyesterett må ta stilling til om vennskapet er så nært at det er egnet til å svekke Scheis upartiskhet.

Les også: Øygard endrer forklaring