Boston-mistenkt kan få dødsstraff

Terrormistenkte Dzhokhar Tsarnajev (19) skal ha våknet i sykesenga og kommuniserer nå med politiets etterforskere, melder amerikanske medier. Foto: AP Photo Les mer Lukk

Dersom terrormistenkte Dzjokhar Tsarnajev siktes for bruk av masseødeleggelsesvåpen, risikerer han dødsstraff. Han holdes under væpnet bevoktning på sykehus, men er ikke i stand til å snakke.

Den amerikanske påtalemyndigheten arbeidet mandag med siktelsen mot Tsarnajev, den yngste og gjenlevende av de to brødrene som var gjenstand for en massiv klappjakt etter bombeattentatet i Boston for en uke siden.

Påtalemyndigheten i delstaten Massachusetts vurderer også en siktelse mot ham, men det er bare hvis han dømmes i en føderal domstol at han kan dømmes til døden, siden Massachusetts ikke har dødsstraff.

Les også: Fikk høre at mannen var terrormistenkt på TV

Selv om han ikke kan snakke på grunn av et skuddsår i halsen, svarer Tsarnajev ifølge flere medier skriftlig på spørsmål han blir stilt.

TV-kanalene ABC og NBC har begge meldt at 19-åringen har våknet og at han har svart skriftlig på spørsmål fra politiet.

Begravelser

Samtidig ble det første av dødsofrene for bombeangrepet bisatt. Flere hundre sørgende hadde samlet seg i og utenfor en lokal kirke i forstaden Medford for å ta farvel med 29 år gamle Krystle Campbell.

Bårebilen som fraktet kisten med Campbell til kirken, ble eskortert av 20 politifolk på motorsykkel, og æresvakter fra Boston-politiet sto langs veien og på kirketrappen da kisten ble båret inn i den fullsatte kirken.

Les også: – Min sønn er en engel

Blant de mange som hadde møtt opp, var Renee Arsenault, som forteller at hun gikk på skole med Campbell.

– Jeg er så glad for at så mange mennesker har møtt opp her i dag for å vise henne den siste ære, forteller en gråtkvalt Arsenault.

Overkjørt av broren

Tre mennesker ble drept og 176 såret i de to bombeeksplosjonene i målområdet til Boston maraton mandag i forrige uke.

Den eldste broren, Tamerlan, døde torsdag i forbindelse med politijakten. Det ble først meldt at han ble dødelig såret i skuddveksling med politiet. Men de siste meldingene tyder på at han døde etter å ha blitt overkjørt av broren da han stakk av.

Les også: - Tsarnajev er ikke i stand til å kommunisere

Ifølge politiet ble Tamerlan overmannet etter at han slapp opp for ammunisjon. Han var bare lettere såret, og politifolkene var i ferd med å sette håndjern på ham da Dzjokhar satte gassen i bånn. Politimennene som sto rundt Tamerlan kom seg unna i siste sekund.

Etterforskerne som driver skriftlig utspørring av Dzjokhar, forsøker ifølge ABC blant annet å finne ut om han og broren handlet alene, eller om de var to av flere medlemmer i en terrorcelle. Politiet vil også vite om brødrene har etterlatt seg ueksploderte bomber i Boston-området.

Rettigheter

Menneskerettsaktivister er bekymret for at myndighetene skal forsøke å ta «snarveier» i behandlingen av ham. De frykter blant annet at han ikke skal få lest opp sine rettigheter, slik alle arrestanter har krav på.

– Vi må ikke vike fra solide og grundig utprøvde juridiske prinsipper, selv i de vanskeligste situasjoner. Å frata noen deres rettigheter er uamerikansk og vil bare gjøre det vanskeligere å gi dem rettferdig behandling, sier Antony Romero i borgerrettsorganisasjonen ACLU.

Les også: Boston-bomber var i FBIs søkelys

Advokat Carmen Otiz i USAs justisdepartement sier at myndighetene under henvisning til unntaksbestemmelser i saker om offentlig sikkerhet, har ventet med å lese opp Tsarnajevs rettigheter. Republikanske politikere vil gå ett skritt lenger.

Flere republikanske senatorer med tidligere presidentkandidat John McCain i spissen mener Tsarnajev kan betegnes som «fiendtlig stridende». I så fall fratas han rettigheter og får samme juridiske status som fangene i Guantanamo-leiren på Cuba.

Her blir den mistenkte tatt

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her tar de den bombemistenkte