Terrormistenkte Tsarnajev blir kanskje aldri avhørt

BRØDRE: Terrormistenkte Dzjokhar Tsarnajev (til venstre) er alvorlig skadd og har ikke vært i stand til å avgi forklaring. (Foto: Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Tilstanden er fortsatt alvorlig for terrormistenkte Dzjokhar Tsarnajev. Bostons innbyggere får kanskje aldri svar på spørsmålene de brenner inne med, advarer ordfører Tom Menino.

Tsarnajevs tilstand er alvorlig, men stabil, forteller Massachusetts guvernør Deval Patrick.

– Jeg tror ikke han er i stand til å kommunisere ennå, sier Patrick.

Han understreker samtidig at han håper Tsarnajev overlever.

– Vi har millioner av spørsmål til ham, og disse spørsmålene må besvares, forklarer guvernøren.

Men situasjonen er fortsatt prekær, advarer ordføreren i Boston.

– Vi vet ikke om vi noensinne får avhørt ham, sier Menino til fjernsynskanalen ABC.

På sykehus

Politifolk, presse, politikere og innbyggere stiller alle det samme spørsmålene etter terrorangrepet i Boston: Hva var gjerningsmennenes motiv?

Dzjokhar Tsarnajev er mistenkt for å ha stått bak bombeangrepet mot Boston maraton sammen med sin bror, 26 år gamle Tamerlan Tsarnajev. Sistnevnte ble drept i en konfrontasjon med politiet natt til fredag.

Ifølge fjernsynskanalen CBS hevder kilder i politiet at Dzjokhar Tsarnajev har to alvorlige skader. Det er mulig at 19-åringen forsøkte å ta sitt eget liv ved et skudd mot hodet, og skader i tunga og halsen gjør at han ikke er i stand til å snakke, forteller kildene.

Tsarnajev skal likevel være i stand til å oppfatte hva andre sier til ham på sykehuset hvor han er innlagt. Han skal også ha skreket mens han lå i ambulansen på vei til sykehus etter å ha blitt pågrepet lørdag kveld.

Politiet holder nå vakt ved sykesengen, mens spesialetterforskere står klare til å spørre ham ut dersom muligheten byr seg.

Les også: Politiet gransker terrorbånd til Tsjetsjenia

– Bilder ble vendepunkt

Tre mennesker ble drept og 176 såret i de to bombeeksplosjonene i målområdet til Boston maraton i sentrum av byen mandag. Torsdag publiserte politiet bilder av de antatte gjerningsmennene, og ifølge Bostons politisjef Edward Davis ble dette et vendepunkt i saken.

– Det tvang dem ut fra deres gjemmested, og de valgte å begå flere voldelige handlinger. Men det er min oppfatning at de allerede var i gang med å produsere flere sprenglegemer. Det var uunngåelig med nye voldshandlinger, sier Davis til avisa Boston Globe.

Bare timer etter at bildene ble publisert, ble en politimann skutt og drept ved MIT-universitetet utenfor Boston av det som antas å være brødrene Tsarnajev. Like etter skal de ha stjålet en bil og tok bileieren som gissel.

Dette utløste den massive politijakten på brødrene som endte med at Tamerlan Tsarnajev ble drept og Dzjokhar Tsarnajev pågrepet.

Les også: Tsjarnajev-brødrene ønsket å passe inn

Siktelse på vei

USAs føderale kontor for offentlige forsvarere har opplyst at det vil be om å få representere den terrormistenkte 19-åringen.

Påtalemyndigheten la søndag siste hånd på siktelsen mot ham, og det var ventet at den ville bli offentliggjort i løpet av dagen, skriver NBC News i sin nettutgave.

En gruppe republikanske senatorer, med John McCain i spissen, har foreslått at Tsarnajev bør anses som en «ulovlig stridende». I så fall vil han fratas mange rettigheter og havne i samme kategori som fangene på Guantánamo.

Et sentralt spørsmål i etterforskningen er om brødrene kan ha hatt bånd til ekstremister i Kaukasus.

Les også: Faren: - Min sønn er en ekte engel

I FBIs søkelys

Tamerlan Tsarnajev var i FBIs søkelys allerede i 2011. FBI skal den gang ha blitt tipset av Russland om at han var blitt tilhenger av radikal islam, og at han hadde planer om å forlate USA for å slutte seg til islamister, forteller en politikilde til nyhetsbyrået Reuters.

FBI fant ingen beviser for terrorvirksomhet og la saken til side, men året etter var Tamerlan Tsarnajev i Russland i seks måneder. Spørsmålet er hva han gjorde i denne perioden.

Naboer forteller at Tamerlan i minst én måned oppholdt seg hos sin far i Makhatsjkala, hovedstaden i den urolige regionen Dagestan. Der skal han ha holdt en lav profil.

Om Tamerlan kan ha vært i kontakt med væpnede islamistopprørere under oppholdet, er fortsatt uvisst.