UDI: 5.000 personer med endelig avslag i norske mottak

UDI-direktør Frode Forfang sier at en av de største utfordringene utlendingsforvaltningen står overfor, er å få personer som har fått asylavslag til å forlate landet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Drøyt 5.000 personer som har fått endelig avslag på sine søknader, sitter fortsatt i norske mottak, viser den siste oversikten til Utlendingsdirektoratet (UDI).

Per 31. mars var det 15.763 personer i mottakene, og av disse har 5.116 fått endelig avslag. I tillegg har 3.214 personer sine saker til klagebehandling.

– Mennesker som har fått endelig avslag på søknad om asyl, har plikt til å forlate landet. Å følge opp dette i praksis har vist seg å være en av de største utfordringene utlendingsforvaltningen står overfor, både i Norge og i andre europeiske land. Postulater om at det «bare er å få dem ut», er lett å si, men i mange tilfeller svært vanskelig å få til, sier UDI-direktør Frode Forfang.

Mørketall

Forfang sier også at det i tillegg er mange som oppholder seg ulovlig i Norge utenfor mottakene. Han mener at det i UDI og politiet, og ikke minst på politisk nivå, bør det være en høyt prioritert oppgave å få disse til å reise hjem, helst frivillig, men om nødvendig med tvang.

Mandag arrangerer UDI en vårkonferanse om retur i Oslo kongressenter. Da blir ett av hovedtemaene hvordan myndighetene skal løse utfordringen med at mange utreisepliktige blir værende i Norge. Blant foredragsholderne er justisminister Grete Faremo (Ap), Ole Johan Heir ved Politiets utlendingsenhet (PU) og Ann-Magrit Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

Les også: Flere asylsøkere fra Syria

Store utfordringer

Deltakerne på konferansen skal blant annet ta stilling til hvordan det bør jobbes for at flere med endelig avslag returnerer frivillig.

Forfang sier til NTB at det er store utfordringer knyttet til tvangsmessig retur. Det krever at man kjenner identiteten til vedkommende og at hjemlandet godkjenner returen.

– Tvang er lettest å få til når det dreier seg om retur til et annet europeisk land etter Dublin-forordningen, som betyr at de blir sendt tilbake til det landet de først kom til. Tvangsmessig retur til hjemlandet er svært vanskelig å få til for et stort flertall av dem som får avslag, i enkelte tilfeller kanskje umulig, sier Forfang til NTB.

Les også: Asylsøkere får for dårlig advokathjelp

Flest fra Afghanistan

Blant de drøyt 5.000 med endelig avslag som befinner seg i mottak, er 1.173 personer fra Afghanistan, 537 fra Etiopia, 501 fra Irak, 447 fra Iran, 394 fra Eritrea og 344 fra Somalia. Statsløse utgjør så mange som 240.

Les også: UDI frykter lekkasjer fra asylstrøm til Sverige

På mottakene per 31. mars befant det seg også 4.177 personer med oppholdstillatelse som ikke har fått tildelt bosted.