Lippestad kritiserte behandlingen av romfolk

Geir Lippestad gikk under Arbeiderpartiets landsmøte til angrep på behandlingen av romfolket i hovedstaden. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Les mer Lukk

– Hva hadde det gjort med oss som samfunn dersom vi en iskald vintermorgen hadde funnet 40 ihjelfrossede mennesker under Sinsenkrysset, spurte advokat Geir Lippestad Ap-landsmøtet søndag.

Lippestad er landskjent som forsvareren til terrordømte Anders Behring Breivik.

Søndag gikk han til angrep på behandlingen av romfolket i hovedstaden, da han mot slutten av helgens Ap-landsmøtet fikk en invitasjon til å snakke til forsamlingen om verdier.

– Vi har kunnet lese i avisen om romfolket som i vinter har bodd under Sinsenkrysset i pappesker. Hva hadde det gjort med oss som samfunn, om vi en kald vintermorgen, hadde funnet 40 ihjelfrossede mennesker under Sinsenkrysset. Hvordan skulle vi ha kunnet snakke med våre barn om menneskeverd og likhet etter en slik hendelse? spurte Lippestad retorisk.

Les også: Oslo-politiet vil innføre soveforbud

Krevende forskjeller

Lippestad viste til sin egen familie da han påpekte at forskjeller er utfordrende.

– Jeg kommer fra en familie der vi er veldig forskjellige, der noen har som mål å bli norgesmester og andre har som mål å leve et år til. Det er utfordrende og krevende, sa han.

Svaret er å la likhet, frihet og rettferdighet være viktige rettesnorer for praktisk politikk og styring av landet, konkluderte han.

Les også: Tigging kan bli ulovlig i Trondheim

Roste AUF

Terroristforsvareren roste myndighetene, mediene og ikke minst AUF-erne for hvordan det ble reagert etter terrorhandlingene 22. juli.

– Da så vi hvordan sinne og intoleranse ble forvandlet til toleranse. Ikke for handlingene, selvfølgelig, men hvordan vi skulle reagere på handlingene. Vi hadde ledere som tydelig fokuserte på verdier som rettssikkerhet, en presse som gjorde det samme, og mest imponerende av alt: de som hadde opplevd terrorhandlingene, og som gikk ut og sa at vi skal møte terror med demokrati, sa Lippestad.

– Det førte til at en hel verden kikket til Norge og hvordan vi reagerte, sa han.

Les også: Lippestad har ikke gitt Breivik en kopi av boka