Politiet gransker terrorbånd til Tsjetsjenia

FBI publiserte torsdag bilder av det som skal være brødrene Tamerlan Tsarnajev (t.v.) og Dzjokhar Tsarnajev (t.h.), tatt av overvåkingskameraer like før bombeeksplosjonene under Boston maraton. (Foto: FBI / Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

De to brødrene som er mistenkt for terrorbombene i Boston, ser ut til å ha handlet alene, men mulige bånd til ekstremister er likevel et helt sentralt spørsmål i etterforskningen.

– Ut fra hva jeg vet akkurat nå, handlet de to alene, sier politisjef Deveau til nyhetskanalen CNN.

Det er fortsatt grunn til å være på vakt, men det ser ikke ut til å være flere medlemmer i brødrenes gruppe, utdyper han.

Den eldste broren, 26 år gamle Tamerlan Tsarnajev, var imidlertid i det føderale politiet FBIs søkelys i 2011. Nå spør etterforskerne seg om han kan ha vært i kontakt med ekstremister under et opphold i Russland i fjor.

Russland fattet mistanke

Det var Russland som tipset FBI om Tamerlan Tsarnajev i 2011, opplyser en politikilde til nyhetsbyrået Reuters. Tipset gikk ut på at han var tilhenger av radikal islam, og at han hadde planer om å forlate USA for å slutte seg til islamister.

I en uttalelse sent fredag kveld amerikansk tid opplyste FBI at Tamerlan Tsarnajev den gang var blitt avhørt, og at hans reiser, internettbruk og personlige nettverk var blitt sjekket. Men FBI fant ingen beviser for terroraktivitet og valgte derfor ikke å gå videre med saken.

Året etter reiste Tamerlan Tsarnajev til Russland. Der ble han i seks måneder, og nå forsøker etterforskerne å finne ut om han i denne perioden kan ha vært i kontakt med ekstremister, skriver avisa The New York Times.

– Dette er et nøkkelspor for etterforskerne og etterretningen, sier tidligere FBI-agent Kevin R. Brock til avisa.

Les også: Tsjarnajev-brødrene ønsket å passe inn

Radikalisering i søkelyset

Andre eksperter mener på sin side at båndene til Tsjetsjenia ikke nødvendigvis er avgjørende.

– Det som er mer relevant, er radikaliseringsprosessen, sier Seth Jones, visedirektør ved tankesmia RAND Corporations senter for internasjonal sikkerhets- og forsvarspolitikk.

– Saken ser i mindre grad ut til å handle om hvorvidt de fikk opplæring i leirer og ble radikalisert i Tsjetsjenia, og i større grad om hvorvidt de ble radikalisert gjennom sosiale medier, sier han.

Brødrene har bodd i USA i mer enn ti år, men er av tsjetsjensk opprinnelse. En slik bakgrunn kan ha gjort dem mer sårbare for radikalisering, mener Bayram Balci i tankesmia Carnegie Endowment.

Fiona Hill ved Brookings Institution påpeker at terrornettverket al-Qaida har brukt konflikten i Tsjetsjenia i rekrutteringsøyemed.

– Det finnes videoer fra Tsjetsjenia overalt på nettet. De blir hele tida tatt med som en del av al-Qaida-nettverkets rekrutteringspakke, sier hun.

Les også: Terrormistenkt pågrepet utenfor Boston

Massiv politijakt

Den yngste broren, Dzjokhar Tsarnajev, ble fredag kveld pågrepet etter en massiv politijakt som hadde vart i nesten et døgn. Nittenåringen var alvorlig såret da han til slutt ble funnet i Watertown. Der hadde han søkt tilflukt under presenningen i en båt som sto i en hage.

Storebror Tamerlan ble drept i en voldsom skuddveksling med politiet kvelden i forveien, men Dzjokhar klarte da å flykte.

Familiemedlemmer og venner har siden brødrene ble identifisert som mistenkte i saken, beskrevet Dzjokhar som skoleflink og forholdsvis veltilpasset.

Beskrivelsene av storebror Tamerlan er mer sammensatte. De siste årene skal han ha blitt stadig mer religiøs, og han skal også ha hatt sterk innflytelse over lillebroren.

Les også: Faren: - Min sønn er en ekte engel