Boston-bomber var i FBIs søkelys

Nå avdøde Tamerlan Tsarnajev (t. v.) og den pågrepne lillebroren Dzjokhar Tsarnajev er mistenkt for å stå bak terrorbombene i Boston. Storebroren ble gransket av FBI for to år siden. Foto: NTB Scanpix / Ap Les mer Lukk

FBI gransket for to år siden den eldste av de to tsjetsjenske brødrene som er mistenkt for å stå bak terrorbombene i Boston.

I 2011 ble både Tamerlan Tsarnajev og flere familiemedlemmer utspurt av FBI, som hadde mottatt et tips fra «en utenlandsk regjering» om at Tsarnajev var en tilhenger av radikal islam og at han var i ferd med å forlate USA for å slutte seg til islamistiske organisasjoner.

Les også: Dzjokhar (19) kjørte over broren sin

I en uttalelse sent fredag kveld amerikansk tid sier FBI at de etter å ha snakket med Tsarnajev og sjekket hans reiser, internettbruk og personlige nettverk «ikke fant noen terroraktivitet» på den tiden.

Tamerlan Tsarnajev (26) ble drept i en skuddveksling med politiet torsdag kveld, mens hans yngre bror Dzjokhar (19) ble funnet og pågrepet natt til lørdag.

Les også: Terrormistenkt 19-åring pågrepet

Saken fortsetter under bildet

Den bombemistenkte 19-åringen på vei ut av båten han ble funnet i fredag. Foto: NTB Scanpix /Afp


19-åringen ble funnet fredag kveld lokal tid av en mann som bor i nabolaget. Han så at det var blod på båten og gikk bort og løftet på presenningen.

Da fikk han øye på Tsarnajev, som lå blodig i båten.

Mannen ringte politiet, som omgående rykket ut med store styrker. 19-åringen ble omringet, og etter en skuddveksling ble det gjort forsøk på forhandlinger. De førte ikke fram, og politiet utløste sjokkgranater for å sette den antatte terroristen ut av spill. Til slutt sendte de bort en robot som løftet bort presenningen fra båten.

«Fanget!!! Jakten er over. Letingen er fullført. Terroren er over. Og rettferdigheten har seiret», skrev politiet på Twitter.