Baneheia-drapsmann kan snart slippe ut

Ada Sofie Austegard mener Jan Helge Andersen, som er dømt for drap på datteren hennes og en venninne, ikke bør prøveløslates. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Les mer Lukk

Jan Helge Andersen, som er dømt for voldtekt og drap på to jenter i Baneheia i Kristiansand i mai 2000, skal snart vurderes for prøveløslatelse. Han bør sone hele straffen, sier moren til en av jentene.

Snart 13 år er gått siden Ada Sofie Austegards datter Stine Sofie Sørstrønen (8) og venninnen Lena Sløgedal Pedersen (10) ble drept.

Mens Viggo Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring for barnedrapene, ble straffen 19 års fengsel for Andersen. I mai har han sonet to tredeler av straffen og skal dermed vurderes for prøveløslatelse, uansett om han søker om det eller ikke, skriver VG.

– Det er å holde de etterlatte for narr at dømte i en slik sak ikke soner hele straffen. Straffen som er ilagt, er ikke reell. En løslatelse nå vil påvirke oss tøft, sier Austegard.

Les også: Baneheia-dømte skylder de etterlatte 2,7 millioner

Kriminalomsorgen påpeker at de er forpliktet til å vurdere løslatelse etter to tredels soning, men legger til at en fange ikke skal løslates «hvis omstendighetene etter en totalvurdering gjør løslatelse utilrådelig». I den vurderingen skal også den allmenne rettsoppfattelsen tas med.

Andersens mor sier til Fædrelandsvennen sønnen ikke kommer til å søke om prøveløslatelse. Han ønsker å bli i fengselet så han kan fullføre bakerutdannelsen han holder på med.

Les også: - Slakter avhørsmetodene i Baneheia-saken