Jordskjelv la byer i grus i Kina

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her inntreffer jordskjelvet i Kina
Over 150 mistet livet, 3.000 ble skadd og 10.000 hjem ble lagt i grus da et kraftig jordskjelv rystet Sichuan-provinsen vest i Kina.

Skjelvet rammet byprefekturet Ya'an ytterst på Tibetplatået like etter klokka 8 lokal tid. Ifølge US Geological Survey hadde skjelvet en styrke på 6,6, mens kinesiske seismologer mener skjelvet hadde en styrke på 7,0.

Raste sammen

På minutter raste tusenvis av hus sammen, og en rekke steder forårsaket skjelvet ødeleggende jord- og steinras. Skjelvet var så kraftig at det kunne merkes i storbyen Chongqing flere hundre kilometer unna. Panikkslagne innbyggere løp ut i gatene i det de sto og gikk i.

– Alle i familien lå i sengene sine da ristingene begynte. Vi rasket til oss klærne våre og løp ut, forteller 43 år gamle Wang i Chongqing.

Etter det første skjelvet fulgte minst 260 etterskjelv, opplyser kinesiske medier.

En innbygger i provinshovedstaden Chengdu øst for Ya'an forteller at rystelsene varte i rundt 20 sekunder og at murstein falt ned fra bygningene rundt ham.

Over 100 døde

I Ya'an, som består av en rekke mindre byer og landsbyer, pågikk lørdag en desperat jakt i ruinene etter overlevende. Rundt 6.000 politifolk og soldater ble sendt til området for å bistå i redningsarbeidet.

Tidlig lørdag ettermiddag var 102 døde gravd fram, mens minst 3.000 var skadd, opplyser kinesiske myndigheter til fjernsynskanalen CCTV.

Også Kinas statsminister Li Keqiang dro lørdag til Ya'an, ifølge kinesiske medier.

– Det viktigste er å utnytte de første 24 timene, det er vår gylne mulighet til å redde liv, sa Li.

Kraftig

Mange veier i området ble ødelagt i skjelvet, og redningsarbeiderne hadde derfor problemer med å nå fram. En soldat mistet dessuten livet da et kjøretøy med i alt 17 soldater om bord styrtet utfor en skrent, skriver Xinhua. Sju andre ble såret i ulykken.

«Det er fjell på alle sider, og det skal lite til for å utløse jordskred. Det er svært farlig», advarte en person på det Twitter-lignende kinesiske nettstedet Sina Weibo.

Lørdagens jordskjelv er det kraftigste i Sichuan siden et massivt jordskjelv i 2008, det kraftigste på flere tiår, krevde minst 70.000 liv.

Skjelvet skal ha blitt uløst 16 kilometer under jordoverflaten 11 mil nordvest for byen Leshan.

Vis større kart