Eksperter: – Ikke fare for krig

Nord-Koreas leder Kim Jung Un. Foto: AP Photo Les mer Lukk

Nord-Korea sier det råder en krigstilstand på den koreanske halvøya og advarer om at provokasjoner kan utløse atomkrig. Urovekkende, men ingen fare for full krig, mener eksperter.

– Fra og med nå hersker det krigstilstand, og forholdet til Sør-Korea vil bli håndtert i henhold til dette, het det i kunngjøringen fra regimet i Pyongyang lørdag.

USA tar advarselen på alvor, understreker en talskvinne for president Barack Obamas nasjonale sikkerhetsråd.

Men det ikke er første gang det kommer krigerske uttalelser fra Pyongyangs side, påpeker hun.

– Vi minner om at Nord-Korea lenge har framsatt krigersk retorikk og trusler, og at dagens kunngjøring derfor føyer seg inn i rekken, sier Caitlin Hayden.

Også sørkoreanernes reaksjon er tilsynelatende behersket.

– Nord-Koreas uttalelse er ingen ny trussel, men en videreføring av tidligere provoserende trusler, sier Sør-Koreas departement for gjenforening, ifølge Reuters.

Les også: Nord-Korea erklærer krigstilstand

Retorisk opptrapping

John Rydqvist, som leder Asia-programmet på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Sverige, ser det hele som et ledd i den retoriske opptrappingen som pågår mellom Nord- og Sør-Korea.

– Jeg tror man skal være noe mer bekymret, men jeg tror ikke det kommer til å ende i full krig, sier Rydqvist til det svenske nyhetsbyrået TT.

Teknisk sett har Nord- og Sør-Korea vært i krig siden Koreakrigen på begynnelsen av 1950-tallet. Den endte med en våpenhvile, men det ble aldri undertegnet noen fredsavtale.

– Hver lille endring av status quo fører til usikkerhet. Det er en endring av noe som vi har kunnet balansere, uten at det har blitt krig, i 55-60 år. Usikkerhet skaper rom for misforståelser, som igjen kan rulle videre og føre til en militær opptrapping, sier Rydqvist.

Les også: – Nord-Korea kan nå USA med atomvåpen

Krigstilstand

– Den langvarige situasjonen der det verken har vært krig eller fred på den koreanske halvøy, er nå endelig over, het det i lørdagens nordkoreanske kunngjøring.

Regjeringen i Russland var raskt ute med å be alle parter i Korea-konflikten beherske seg.

– Vi forventer at alle parter utviser maksimal ansvarlighet og tilbakeholdenhet og at ingen krysser linjen hvor det ikke lenger er noen vei tilbake, sier Grigorij Logvinov i det russiske utenriksdepartementet.

Han legger til at russiske myndigheter er bekymret for den spente situasjonen på Korea-halvøya.

Tidligere i måneden kunngjorde regimet i Pyongyang at de opphevet våpenhvileavtalen, i protest mot at at Sør-Korea og USA gjennomførte en felles militærøvelse og mot at FNs sikkerhetsråd skjerpet sanksjonene mot landet.

Les også: Nord-Korea fordømmes for oppskyting av ny rakett

Klargjorde rakettene

Nord-Korea prøvesprengte sin første atombombe i 2006 og er under sterkt internasjonalt press for å avvikle sitt atomvåpenprogram.

Landets leder Kim Jong-un beordret tidligere i uka klargjøring av landets strategiske raketter, og det ble kort tid etter meldt om økt aktivitet ved de nordkoreanske rakettbasene.

Regimet i Nord-Korea truet lørdag også med å stenge næringsparken Kaesong, som drives i samarbeid med erkefienden Sør-Korea.

Kaesong ligger på nordsiden av våpenhvilelinjen mellom Nord- og Sør-Korea. Her produserer over hundre sørkoreanske bedrifter klær, sko, husholdningsartikler og andre varer. Over 50.000 nordkoreanere jobber på fabrikkene.