Nok en travel påskedag for Røde Kors

Røde Kors er på plass i påskefjellet, også i alpinanleggene, og hjelper folk som skader seg. Bildet er tatt i Strandafjellet Skisenter i Møre og Romsdal. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix Les mer Lukk

Påskeaften har vært den hittil travleste dagen for hjelpekorpsene til Røde Kors. De frivillige var på 57 oppdrag og behandlet 169 skadde personer lørdag.

Langt de fleste skadene, hele 86 prosent, oppstår i alpinanleggene hvor de frivillige har holdt vakt.

– Vi ser at en del skader skyldes at folk har utstyr som de ikke vet hvordan de skal bruke. En del har for stramme bindinger slik at skiene ikke løsner som de skal når de faller. Og motsatt er det en del som har for løse bindinger, slik at de faller fordi skiene løsner, sier vaktleder Odd Arne Rikardsen på Røde Kors' Informasjonssentral på Gol.

Få alvorlige skader

Med lørdagens innsats er antall skadde som har fått hjelp av Røde Kors denne påsken, oppe i 853.

– De fleste vi har behandlet, har hatt småskader og forstuinger. Det har heldigvis vært få alvorlige skader denne påsken, sier Rikardsen.

I tillegg til å behandle skadde har Rikardsens mannskaper rundt om i landet vært ute på 57 oppdrag det siste døgnet. 54 av disse var henteoppdrag.

– Vi har sett en liten økning i henteoppdrag ved sykdom. Ved slike oppdrag bistår Røde Kors-frivillige ambulansetjenesten og legevakten ved å hente personer fra hytter ved sykdom og skade, forteller Rikardsen.

Det har vært 308 oppdrag hittil i påsken.

Hyttefolket takket

Fredag fikk også Røde Kors en takk fra noen av dem som har glede og nytte av de mange oppdragene og den hjelpen som ytes i påskefjellet. På Beitostølen møttes generalsekretæren i Norsk Hyttelag og to patruljer fra hjelpekorpset på Beito.

– Dette er idealister som gjør påskefjellet tryggere for oss alle. På vegne av hyttefolket vil jeg takke alle de frivillige i hjelpekorpsene for at de passer på oss, sier Odd-Bjørn Hjelmeset i Norsk Hyttelag.

– Jeg tror ikke alle er klar over den enorme innsatsen de frivillige i Røde Kors bidrar med, legger han til.