Kenyatta blir Kenyas president

Uhuru Kenyatta har rettmessig vunnet presidentvalget i Kenya, avgjorde landets høyesterett lørdag. Foto: Noor Khamis / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Høyesterett i Kenya har godkjent resultatet fra presidentvalget, der Uhuru Kenyatta ble utropt til vinner. Rivalen Raila Odinga erkjenner nå valgnederlag.

Kenyansk høyesterett kom lørdag enstemmig fram til at valget i begynnelsen av mars ble gjennomført på fritt og rettferdig vis.

Kenyatta fikk like over 50 prosent av stemmene i første valgomgang og unngikk dermed en andre valgrunde.

Hovedutfordrer Raila Odinga, som fikk drøyt 43 prosent av stemmene, godtok ikke resultatet og mente det var preget av omfattende valgfusk.

Innsettes i april

Men med høyesteretts avgjørelse i ryggen kan Uhuru Kenyatta, sønn av landsfaderen Jomo Kenyatta, nå ta over som Kenyas nye president. Innsettelsesseremonien er ventet å bli holdt den 9. april.

Avtroppende statsminister Odinga har valgt å akseptere høyesteretts avgjørelse.

– Retten har talt. Jeg ønsker den valgte presidenten Uhuru Kenyatta og hans team lykke til, sa Odinga på en pressekonferanse lørdag.

Tåregass

Enkelte steder ble rettens beslutning møtt med protester. I den vestlige byen Kisumu, hvor Odinga har stor støtte, måtte politiet bruke tåregass mot flere hundre steinkastende ungdommer.

Årets valg har imidlertid foreløpig gått roligere for seg enn det kontroversielle valget for fem år siden, da over 1.100 kenyanere ble drept i opptøyer i etterkant av valget.

Uhuru Kenyatta er en av fire flere kenyanske toppolitikere som nå er tiltalt av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i forbindelse med de voldelige urolighetene i 2007.