Mandela innlagt på sykehus

Nelson Mandela er igjen lagt inn på sykehus. Foto: AFP / NTB scanpix. Les mer Lukk

Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela er igjen lagt inn på sykehus med lungebetennelse.

Den 94 år gamle frigjøringshelten ble innlagt på sykehus like før midnatt onsdag kveld. Han var ved full bevissthet, ifølge talsmannen for president Jacob Zumas kontor, Mac Maharaj.

Zuma ønsket Madiba, som han kalles i Sør-Afrika, god bedring og ba folk både hjemme og ute om å be for ham.

Det er ikke klart hvilket sykehus han er lagt inn på. Maharaj sier at det er av hensyn til Mandelas og familiens privatliv og for å gi legene fred til å gjøre arbeidet sitt.

Skralere helse

Det er andre gang denne måneden at helten fra kampen mot apartheid har tilbrakt en natt på sykehus. Den første gangen for noen uker siden dreide det seg om en rutinesjekk.

I desember var han innlagt i nesten tre uker på grunn av lungebetennelse og en gallesteinsoperasjon.

Mandela har hatt en rekke helseproblemer de siste årene og har ikke vist seg offentlig siden finalen i fotball-VM i 2010, seks år etter at han gikk av som Sør-Afrikas første svarte president.

Les også: Mandela utskrevet fra sykehus

Han er blitt stadig svakere de siste årene og bor nå i landsbyen der han ble født, Qunu i den fattige Eastern Cape-provinsen, sammen med sin kone Graca Machel.

Zuma besøkte ham i boligen han har i Johannesburg sist i februar, og da framsto han som «komfortabel og avslappet» foran TV-en.

Følger med

Tidligere denne måneden sa hans gode venn, den kjente menneskerettighetsadvokaten George Bizos som var hans forsvarer da han ble tiltalt for forræderi på 60-tallet, at han fortsatt følger med på det som skjer i verden, selv om han har noen hukommelsesproblemer.

– Dessverre glemmer han noen ganger at en eller to av hans tidligere allierte er gått bort, og får et fraværende uttrykk i øynene når vi forteller ham at Walter Sisulu eller noen av de andre ikke lenger er blant oss, sa Bizos. Sisulu døde for ti år siden.

I begynnelsen av mars sendte to av hans barnebarn ut et bilde av en smilende Mandela med sitt yngste oldebarn i en lenestol.

Mandela er høyt elsket i sitt hjemland der han betraktes som selve symbolet på den fredelige overgangen fra et styre basert på raseskille til fullt demokrati, og for forsoning mellom svarte og hvite.

Han satt 27 år i fengsel for sin kamp mot apartheid, mesteparten av tiden isolert på Robben Island utenfor Cape Town, og slapp først fri i 1990.