OSLO:

Politiet etterforsker avdød 90-årings testamente

Your browser doesn't support HTML5 video.

Drapssiktet kvinne fengslet i fire uker
Politiet vil se nærmere på testamentet til avdøde Pål Stener Johannessen (90). Hushjelpen hans er siktet for drap, og hun ble tirsdag varetektsfengslet. Det var millionærens advokat som varslet om mistenkeligheter rundt dødsfallet.

90-åringens søster døde før jul, og han var dermed uten naturlige arvinger. Ifølge VG ble det så sent som 31. januar i år registrert et testamente på ham ved Oslo byfogdembete.

TV 2 melder at den nå drapssiktede hushjelpen (60) skal ha vært nevnt i testamentet, men at Johannessen ville gjøre endringer i det. Han ble imidlertid funnet død før han fikk møtt advokaten sin, ifølge kanalen.

– Jeg fikk melding om dødsfallet tidlig torsdag morgen, og det var samtidig som at jeg fikk underretning fra hjemmetjenesten om at de var overrasket over dødsfallet. Jeg kontaktet politiet, og ba om at det ble gjennomført en obduksjon, sier avdødes advokat, Børre Hagen.

90-åringen skal ha dødd som følge av kvelning i leiligheten på Skillebekk i Oslo i midten av mars. Han skal ha hatt en formue på flere millioner kroner.

Fire ukers varetekt

Hjemmehjelpens navn var det eneste navnet i 90-åringens dødsannonse. Hun ble tirsdag varetektsfengslet i fire uker i Oslo tingrett, men nekter enhver befatning med drapet.

– Det vi kan si, er at det er snakk om et slags privat hjemmehjelpforhold og at de har kjent hverandre i flere år, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby etter fengslingsmøtet.

Politiet vil foreløpig ikke kommentere dødsårsaken.

Mistanke utviklet seg

Politiet antok først at mannen led en naturlig død, men allerede dagen etter dødsfallet ble det besluttet at han skulle obduseres.

– Vi hadde en mistanke, og den ble styrket etter hvert. Opplysninger vi fikk, førte til at vi oppfattet dette som en drapssak. Den 60 år gamle kvinnen ble pågrepet og siktet etter en drøy uke, forklarer Kraby.

Han sier omstendighetene i saken er spesielle i den forstand at drapsofferet er en 90 år gammel mann og den siktede er tidligere ustraffet. Politiadvokaten vil ikke gå nærmere inn på hvilke beviser eller opplysninger som gjør at de siktet kvinnen, men viser til at retten konkluderte med at det er skjellig grunn til mistanke.

Tok betenkningstid

Rettens konklusjon – at kvinnen skal sitte fengslet i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud – er i tråd med politiets begjæring. Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører.

Kvinnen valgte å ta betenkningstid for å konferere med sin forsvarer, advokat Øystein Storrvik.

Storrvik sa etter fengslingsmøtet, men før kjennelsen kom, at hans klient stiller seg uforstående til anklagene.

– Absolutt, helt, helt uforstående. Hun opplever dette som helt uvirkelig, forteller Storrvik.

Ransakelse og rekonstruksjon

Politiadvokat Kraby sier det gjenstår både tekniske undersøkelser og vitneavhør i saken. Politiet har noen tanker om hva motivet i saken kan være, men det ønsker han foreløpig ikke å si noe om.

Når påskefreden senker seg, synker også tempoet i etterforskningen noe.

– Det skjer nok ikke så mye i påsken, men noe av det som gjenstår, er å ransake både leiligheten der 90-åringen ble funnet og den siktedes bolig, forklarer Kraby.

I tillegg ønsker politiet å foreta en rekonstruksjon i avdødes leilighet på Skillebekk i Oslo.