Detroits nye sjef møter by i dyp krise

Brannmann Ed Nadolski hviler ut etter å ha slukket en brann i en tom og fraflyttet boligblokk i Detroit. Foto: Rebecca Cook / Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Den nye sjefen for bilbyen Detroit, som er satt under administrasjon av delstaten Michigans guvernør, tar over en by full av nabolag i ruiner, påsatte branner og omfattende kriminalitet.

Bortsett fra noen områder i sentrum og et universitetsområde der det også er museer og teatre, er byen på 700.000 innbyggere i elendig forfatning.

Den nye sjefen David Orr, en erfaren konkursadvokat fra Washington, får omfattende fullmakter til å prøve å få den skakkjørte byen på beina igjen.

Han ble hentet til jobben av Michigans republikanske guvernør Rick Snyder på grunn av en svært suksessfull karriere med konkurser og restrukturering. Han var blant annet med på å redde Chrysler fra konkurs.

Dyster virkelighet

Orr mener historiene om Detroits fall er overdrevne, og at byens sentrum er langt bedre enn mange tror. Han håper han skal greie å spre gjenoppbyggingen utover til de falleferdige og slumlignende nabolagene også.

Når han reiser rundt i byen, som i utstrekning er større enn Boston, San Francisco og Manhattan til sammen, møter han den dystre virkeligheten i Detroit på hvert eneste gatehjørne.

Byen preges av fraflyttede hus, søppelkonteinere der folk leter etter matrester og skrapmetall, hullete gater fulle av ugress, branntomter og tomme butikklokaler.

Bedre sikkerheten

Hans første prioritet blir å få orden på politi og brannvesen i en nesten lovløs by.

Så svakt er politiet at da en mann i fjor spaserte inn på en brannstasjon og sa han nettopp hadde drept fire mennesker og ønsket å bli pågrepet, hadde ikke politiet folk til å hente ham. Han måtte selv rusle bort til en politistasjon litt lenger borte.

Antall politifolk er de siste tolv årene redusert med en tredel, fra 3.070 til 2.000. Følgelig er politiet så underbemannet at det ikke er nok folk til å ta seg av selv farlig kriminalitet.

Borgermester David Bing måtte i fjor motvillig redusere politiets budsjett med 20 prosent, og lønna til både politi og brannfolk ble skåret ned med 10 prosent.

Antall drap per 100.000 innbyggere var i 2012 rundt ti ganger så høyt i Detroit som landsgjennomsnittet, og det var en økning på 9 prosent i drap i fjor.

Påsatte branner

Gjennomsnittlig er det 30 branner om dagen i byen, det store flertall trolig påsatt. Lederen for brannfolkenes fagforening, Dan McNamara, sier at de skyldige nesten alltid slipper unna på grunn av mangel på etterforskere.

I ett tilfelle måtte 62 år gamle Larry Davis nervøst følge med på en påsatt brann som spredte seg til tre hus bak hans eget fordi brannvesenet ikke hadde nok folk til å gjennomføre en effektiv slukking.

– Det er en vits. Vi er glemt. Politiet kommer ikke, og nå dette, sa han mens han betraktet folk som lette gjennom ruinene etter metall de kunne selge.

Selv om David Orr har myndighet til å skifte ut både politisjef og brannsjef, sier han at han heller vil lære av dem som har hatt ansvaret hittil. Han satser først og fremst på mer effektiv bruk av mannskapene som fins, og ny teknologi.

Enorm oppgave

Men Ralph Goodbe, som var politisjef fra 2010 til 2012 og måtte gå av som følge av en seksuell forbindelse til en underordnet, sier at Orr står overfor en enorm oppgave, og at det blir vanskelig å få til raske endringer som publikum ser.

Det er greit å øke effektiviteten, men det som først og fremst trengs, er flere politifolk på gata, sier han.

Orr er optimistisk og håper han kan gjøre ferdig jobben på halvannet år. Han har ett verktøy den avsatte borgermesteren ikke hadde, nemlig myndighet til å omgjøre alle avtaler med Detroit bys 48 fagforeninger.

Det betyr for eksempel at han kan gi ordre om at flere politifolk må ut på patrulje, etter at politiets fagforening i årevis har motsatt seg det av frykt for at sivile skulle overta kontorjobbene, slik at det ble færre politijobber.

Men Orr får ikke mer penger til å løse problemene. I fjor hadde byen et underskudd på budsjettet på 100 millioner dollar, og gjelda er på 14 milliarder dollar. Orr sier hans hovedmål blir å unngå å slå byen konkurs.