Mange skader i påskefjellet de første feriedagene

Påskesol og flotte skiforhold i Rauland i Telemark. I Sør-Norge er skredfaren moderat, mens den er stor i Nord-Norge. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix Les mer Lukk

Skredfaren vil være betydelig i store deler av landet de neste dagene. Røde Kors har hittil hatt mer å gjøre i påskefjellet enn på flere år.

– Det er vinden kombinert med snø som skaper de farlige forholdene. Det blåses snø i lesidene som senere kan bli utløst til skred, sier Markus Landrø, vaktleder ved skredvarslingen Varsom.no , til NTB.

I Nord-Norge er skredfaren på nivå tre, som er betydelig fare.

– Her kan skred lett bli utløst av skigåere i fjellet, sier Landrø.

Farligst i Lofoten

I Lofoten og Vesterålen blir det farenivå fire de neste dagene – et farenivå der skred kan utløse seg selv uten at mennesker er i området. På steder med farenivå fire er det mulig at veier kan bli stengt.

I Sør-Norge er farenivået på to, noe som er moderat skredfare.

– Det er i Sør-Norge det er tryggest, men det er likevel greit å være ekstra forsiktig i påskefjellet, sier Landrø.

Røde Kors har ikke siden 2009 opplevd så mange aksjoner tidlig i påsken som i år.

– Det har vært større utfart i år enn i fjor, og folk utnytter tilsynelatende det gode været til å komme seg på tur. Dermed vil det selvfølgelig også være flere som skader seg, sier Lars-Otto Laukvik, vaktleder på Røde Kors informasjonssentral på Golsfjellet.

Les også: Gutt (10) tatt av skred

Over hele landet

Selv om skredfaren er størst i nord, er utrykningene til Røde Kors spredt utover hele landet.

– Også på Norefjell i Buskerud, Vikafjell i Sogn og Fjordane og på Haukeli har det gått skred i påsken, sier Laukvik.

På Haukeli mistenkte man en stund at en person var tatt av et skred, og på Vikafjellet ble en ti år gammel gutt lettere skadd da han ble begravd av snømassene mandag.

En mann ble dratt med i et snøskred ved Midtre Høgvagletindane i Gudbrandsdalen mandag, men ble ikke dratt under og klarte seg.

Les også: Solskinn og kulde preger påskestarten

Mange skadde

I løpet av de tre første dagene i påsken i år er det registrert 182 skader i fjellet, mot 100 på samme tid i fjor.

Bare i løpet av mandag ble 60 personer skadd i fjellet, og søndag omkom en mann i et snøskred i Troms.

Klinikkoverlege Mads Gilbert ved akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) mener skader i påskefjellet er et folkehelseproblem.

– Det virker ikke som at folk tar inn over seg de kreftene som settes i sving. Slik som folk oppfører seg i fjellet er det som å ta på seg bind for øynene og gå over E6, sa han til NRK og TV 2 på mandag.