Russland rasende etter Kypros-avtale

En russer bosatt på Kypros deltar på en demonstrasjon utenfor nasjonalforsamlingen i Nikosia før helgen. Han holder et bilde av Russlands president Vladimir Putin, som nå vil granske hva kriseavtalen mellom Kypros og EU innebærer for Russland. Foto: Yannis Behrakis / Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Russland reagerer med sinne på avtalen som Kypros har inngått med EU. Den innebærer at en rekke rike russere risikerer å miste innskudd de har i kypriotiske banker.

– Etter min mening fortsetter tyveriet av hva som allerede er blitt stjålet, sier statsminister Dmitrij Medvedev til internasjonale nyhetsbyråer.

Han sier også at Russland vil studere hvilke konsekvenser avtalen vil ha på lang sikt.

– Vi må finne ut hva denne historien blir til på lang sikt, hva konsekvensene vil bli for det internasjonale finans- og valutasystemet, og også for våre egne interesser, sier Medvedev.

Uttalelsen mandag formiddag er den første offisielle reaksjonen etter at Kypros ble enig med EU om hva landet må gjøre for å motta et kriselån på 10 milliarder euro.

Les også: Eurolandene godkjente redningspakke til Kypros

Avtalen innebærer at småsparerne blir spart, mens de med innskudd på over 750.000 kroner vil oppleve at pengene deres flyttes over i en såkalt dårlig bank der pengene risikerer å gå til å dekke tapene til kypriotiske banker.

En talsmann for regjeringen på Kypros antydet mandag at bankkundene kan komme til å tape rundt 30 prosent av innskuddene.

Samtidig har Russlands president Vladimir Putin beordret den russiske regjeringen om å vurdere en restrukturering av et lån på 2,5 milliarder euro som Russland ga Kypros i 2011.

Les også: Kypros' president setter hardt mot hardt

Kypros har bedt Russland om både å forlenge tilbakebetalingstiden og senke renta fra 4,5 til 2,5 prosent.

I forrige uke mislyktes partene i å forhandle fram en ny låneavtale.