Lokalt politi forhandler om Sinai-gisler

Egypt leder arbeidet med å få beduinene til å løslate gislene som ble bortført på Sinai (bilde) torsdag, men også Norge bruker sine kontakter. Foto: AP / NTB scanpix. Les mer Lukk

Situasjonen er fortsatt uavklart for den norske kvinnen og en israelsk statsborger som er bortført av beduiner på Sinai-halvøya.

FAKTA om gisselsituasjonen i Sinai  

• En norsk kvinne og en arabisk israeler ved navn Amir Hassan (34) ble torsdag kidnappet på Sinai-halvøya.

• De skal ha vært på vei sørover fra feriestedet Taba, på grensa til Israel, til badebyen Dahab da seks maskerte og væpnede menn stanset bilen de kjørte.

• De to ble deretter tvunget over i kidnappernes pickup og kjørt vekk fra. Sjåføren ble sluppet fri.

• Kidnapperne tilhører Tarabin-stammen. De krever løslatelse av to fengslede stammemedlemmer i bytte mot at den norske kvinnen og den israelske mannen frigis.

• Flere beduinledere på Sinai-halvøya er involvert i forhandlingene, og norsk UD har også kontakt med noen av dem.

• Begge to skal ha vært i kontakt med familiene i hjemlandet etter kidnappingen.

• Det amerikanske nettstedet Al Monitor skriver at flere Tarabin-medlemmer har vært innblandet i flere alvorlige kriminelle handlinger, blant annet våpen- og narkotikasaker og menneskesmugling til Israel.

• Som regel er turister som har blitt kidnappet på Sinai-halvøya av beduiner, blitt frigitt innen 48 timer.

• Israel har gjentatte ganger den siste tiden advart sine statsborgere mot faren for slike kidnappinger i Sinai. Norsk UD fraråder også «reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig» til den nordlige delen av Sinai-halvøya.

(Kilder: Al-Ahram, Al Monitor, NTB, VG, Haaretz)

– Vi har ikke noe nytt om situasjonen. Vi har heller ingen bekreftet informasjon om hvordan den norske kvinnen har det, sier kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund til NTB mandag ettermiddag.

Tidligere på dagen bekreftet Imerslund at UD har kontakt med representanter for beduinstammen som står bak bortføringen.

– Det er egyptiske myndigheter som leder arbeidet med saken, og vi har tiltro til at de vil løse den på en god måte. I tillegg har vi god kontakt med representanter for beduinstammen, men jeg kan ikke gi noen detaljer om denne dialogen, sier Imerslund.

Forhandlet gjennom natta

Lokalt politi forhandlet med kidnapperne gjennom natt til mandag, og startet opp igjen forhandlingene ved 8-tiden mandag morgen.

Ifølge NRK ble forhandlingen intensivert i løpet av mandagen. Slike kidnappingssaker ofte løses ganske fort, men denne saken har vært vanskeligere.

Gisseltakerne krever at to familiemedlemmer som sitter i fengsel i Kairo løslates. Dette nekter egyptiske myndigheter å gå med på, men de kan gå med på et kompromiss med løslatelse mot kausjon, ifølge NRK.

– Det er en av fangene som er problemet. Han ble arrestert for å ha angrepet sikkerhetsfolk med våpen og for å ha stjålet et kjøretøy. Det er derfor vanskelig for myndighetene å løslate ham, og kidnapperne står hardt på at de vil ha ut broren sin. Regjeringen sier også at hvis de slipper ham vil vi få mange flere kidnappinger, sier Harby Salam.

Han er beduin fra området og har forsøkt å bistå i forhandlingene med gislene.

Les også: UD: Egypt håndterer situasjonen for bortført kvinne

– Vi prøver fortsatt

Etterforskningsleder Ashraf Mahmoud sier til VG at han forhandler direkte med kidnapperne, som er navngitte medlemmer fra beduinstammen Tarabin.

Det skal være seks personer som står bak kidnappingen. Flere eldre blant beduinene i området er blitt brukt som mellommenn.

– Vi prøver fortsatt. La Gud gjøre det lettere, sier en av dem, Matar El Tarabini, til avisen. Han hevder at også politikere fra høyeste hold i Egypt er involvert for å finne en løsning.

Ifølge VG er de fengslet for narkotikaforbrytelser og drap.

– Alle de seks kidnapperne er i stammen til de dømte. To av dem er de fengsledes brødre, sier etterforskningsleder Ashraf Mahmoud.

Les også: Forhandler om bortført norsk kvinne i Sinai

Styrker ambassaden

Den egyptiske skribenten og tidligere CNN-journalisten Mohamed Fadel Fahmy twitret ved midnatt at han har blitt kontaktet av Norges ambassade i Kairo for bistand.

Fahmy mener at gislene trolig holdes i byen Maghara nord på Sinai-halvøya.

Utenriksdepartementet styrket ambassaden i Kairo med fem personer i helgen. Ragnhild Imerslund har avvist spekulasjoner på et israelsk nyhetsnettsted om at norske myndigheter skal ha tilbudt en pengesum for løslatelse av kvinnen.