– Urovekkende mange branner så langt i 2013

TRAGEDIE: En kvinne mistet livet i en brann i en leilighet på Moholt i Trondheim fredag kveld. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Det har vært katastrofalt mange branner i år. Hittil i år har 23 menneskeliv gått tapt, mot 39 i hele fjor. Elektriske installasjoner i husene våre får mye av skylden.

– Vi må helt tilbake til 2006 for å ha et like høyt tall for første kvartal. Men dette er ikke bare et tall – det er mange menneskeskjebner, så vi er bekymret for denne utviklingen, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i brann og redningsavdelingen i DSB til NTB.

Roper varsku

I januar og februar anslår Tryg Forsikring at det har vært rundt 200 branner som overstiger én million kroner i skadeomfang.

– Det er markant høyere enn hva vi hadde på samme tid i fjor. Vi håper at dette er tilfeldigheter som vil utjevnes utover året, men når det har vært så ille denne vinteren, er det grunn til å rope varsku, spesielt nå før påske, sier pressetalsmann Roald Stigum Olsen i Tryg til NTB.

Den dystre statistikken fortsatte måneden etter. 4. mars ble en person funnet død i ruinene av et hus som brant på Hatlestrand i Kvinnherad i Hordaland. Ti dager senere fikk en mann i 60-årene alvorlige røykskader da en bolig brant ned til grunnen utenfor Hammerfest. I tillegg døde to personer av branner fredag, en 67 år gammel kvinne i en leilighet på Moholt i Trondheim og en mann i 80-årene på et sykehjem i Moss.

Les også: Dette er den tryggeste røykvarsleren

– Pass på i påsken

Foreløpig har ikke DSB noen oversikt over hva som er grunnen til økningen, men Pedersen har en teori om at kulden denne vinteren kan ha hatt en innvirkning på statistikken.

– Vi må gå inn i hver enkelt dødsbrann og prøve å finne ut mest mulig. Men det som kan være medvirkende, er at det har vært såpass kaldt. Det gir seg utslag i at folk fyrer mye, både med ved og med strøm. Da er det en viss fare for overbelastning og feilbruk av elektrisk anlegg, i tillegg til åpen flamme, sier hun.

Ifølge Pedersen er det oftere husbranner på vinteren enn ellers i året, og hun er spesielt bekymret fram mot påsken.

– Folk drar på hyttene sine i påsken, og der er det kos, man fyrer på peisen og tenner stearinlys, og da er det ekstra viktig å ha brannvarslingsanlegget i orden, sier hun og påpeker at folk selv må ta ansvaret for å ha røykvarslere som fungerer.

Les også: Nordmenn slurver med brannsikkerheten

Elektriske installasjoner

Stigum Olsen i Tryg mener det er de elektriske installasjonene i husene våre som er grunnen til den urovekkende statistikken.

– Vi har spotter i taket, amerikanske kjøleskap med isbitmaskiner, skjøteledninger koblet i skjøteledninger, mobilladere det oppstår varmgang i og så videre. Jo mer elektronikk i hjemmet, jo større fare for brann, sier han.

( NTB valgte etter at denne saken ble publisert å fjerne de to siste avsnittene om varmepumper da det var unøyaktigheter i uttalelsen om at pumpene pumper luft inn i hus )