Syrias opposisjonsleder går av

Moaz Alkhatib sier han vil arbeide med en frihet som det er umulig å ha innenfor en offisiell institusjon. Foto: Syrian National Coalition / Wikimedia Commons Les mer Lukk

Lederen for Syrias opposisjon, Moaz Alkhatib, varsler at han går av.

Lederen for Syrias opposisjon, Moaz Alkhatib, går uventet av. Opprørere inne i Syria varsler samtidig at de ikke anerkjenner opposisjonens nyutnevnte statsminister.

Alkhatib kunngjorde avgangen på sin Facebook-profil søndag.

– Jeg kunngjør min avgang fra Nasjonalkoalisjonen, slik at jeg kan arbeide med en frihet som det er umulig å ha innenfor en offisiell institusjon, heter det i meldingen.

Alkhatib oppgir ikke hva som konkret har utløst avgangen, men han retter skarp kritikk mot verdenssamfunnet som han mener har stått og sett på at det syriske folket er blitt «slaktet av et ondskapsfullt regime».

– All ødeleggelsen av Syrias infrastruktur, fengslingen av titusener, hundretusener som er tvunget på flukt, og andre lidelser har ikke vært nok til at verdenssamfunnet har tatt en avgjørelse slik at folk har kunnet forsvare seg selv, sier Alkhatib.

– Vårt budskap til alle er at det syriske folket vil ta sine avgjørelser på egen hånd. Jeg hadde lovet det store syriske folk og Gud at jeg ville gå av hvis viktige grenser ble krysset. Det løftet holder jeg i dag, sier Alkhatib.

Strid om statsminister

Det har tidligere kommet signaler om at Alkhatib ønsket å gå av som følge av uenighet om utnevnelsen av en midlertidig statsminister.

Syrias nasjonalkoalisjon (SNC) valgte nylig Ghassan Hitto fra Det muslimske brorskapet til sin statsminister, men søndag ga opprørshæren Den frie syriske hær beskjed om at de ikke vil anerkjenne ham.

– Vi i Den frie syriske hær anerkjenner ikke Ghassan Hitto som statsminister fordi Nasjonalkoalisjonen ikke greide å bli enige, sier FSAs talsmann Louay Muqdad.

Omstridt islamist

Utnevnelsen har ifølge Reuters opprørt liberale medlemmer av opposisjonen ettersom Hitto tilhører Det muslimske brorskapet. Hitto er også kurder, forretningsmann og har bodd lenge i USA.

SNC er en paraplyorganisasjon for en rekke syriske opposisjonsgrupper. Den er anerkjent som den legitime representanten for det syriske folket av en rekke land.

Flere representanter for opposisjonen skal tirsdag delta på et toppmøte i den arabiske liga i Qatar. Ligaen har kastet ut regimet til president Bashar al-Assad og i stedet tilbudt plassen til opposisjonen.

Forhandlinger

I slutten av januar åpnet opposisjonsleder Moaz Alkhatib uventet for forhandlinger med regimet i Damaskus

– Jeg er beredt til å sette meg ned og snakke direkte med representanter for det syriske regimet, enten i Kairo, Tunis eller Istanbul, sa han.

Den syriske opposisjonen er dypt splittet og flere opposisjonsmedlemmer tok avstand fra Alkhatibs utspill.