Opprørere tar makten i Den sentralafrikanske republikk

President François Bozize inne i sitt palass i januar i år. Søndag inntok opprørere palasset, med mål om å styrte presidenten. Foto: NTB Scanpix / Ap Les mer Lukk

Opprørere i Den sentralafrikanske republikk har inntatt presidentpalasset i Bangui. Regjeringskilder bekrefter at hovedstaden er falt i opprørernes hender og at presidenten har flyktet

President François Bozize har flyktet til nabolandet Kongo, opplyste en regjeringskilde søndag. En ansatt hos FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sa senere på dagen at regjeringen i Kongo har bedt FN om hjelp til å transportere familien til Bozize fra den kongolesiske grensebyen Zongo. Det skal dreie seg om i alt 25 familiemedlemmer.

Øyenvitner meldte søndag morgen om kraftige skuddvekslinger i hovedstaden. En av dem forteller til Reuters at flere sørafrikanske soldater er drept.

– Jeg så likene av seks sørafrikanske soldater. Alle var skutt. Kjøretøyene deres var også ødelagt. Andre sørafrikanske soldater kom for å hente likene, sier et øyenvitne til nyhetsbyrået Reuters.

– Hold dere i ro

Franske myndigheter har oppfordret franske innbyggere i landet om å holde seg hjemme etter at kampene for få dager siden blusset opp igjen etter en to måneder lang våpenhvile.

Søndag gjentok de beskjeden om at franske borgere bør bevege seg så lite som mulig. Men det er ikke aktuelt å sende flere soldater til landet, ifølge en talsmann for det franske utenriksdepartementet.

Frankrike ga lørdag beskjed om at soldater var på vei til Den sentralafrikanske republikk for å sikre flyplassen i Bangui.

Meldingen om at presidentpalasset var under opprørernes kontroll kom først fra opprørerne og ble senere bekreftet av franske myndigheter.

– Vi har tatt presidentpalasset. Bozize var ikke der, sier en av opprørskommandantene, Djouma Narkoyo, til nyhetsbyrået AFP.

Opprørerne varslet søndag formiddag at de var på vei mot det nasjonale kringkastingshuset, der opprørsleder Michel Djotodia ville holde en tale.

Skyting i gatene

Tidligere på dagen ble det meldt om intens skyting utenfor presidentpalasset. En ansatt på et hotell i nærheten meldte også om skyting.

Det har i flere dager vært kraftige kamper mellom regjeringsstyrker og opprørere i landet. Frankrike har i helgen bedt FNs sikkerhetsråd om å innkalle til et hastemøte. Den sentralafrikanske republikk var tidligere fransk koloni, men har vært uavhengig siden 1960. Landet har i lang tid vært preget av uro.

Opprørsstyrken Seleka hevder at president François Bozize har brutt våpenhvileavtalen som ble inngått i januar. Avtalen innebar blant annet å integrere opprørssoldater i hæren.Vis større kart