UD: Egypt håndterer situasjonen for bortført kvinne

En israelsk mann og en norsk kvinne ble bortført på denne veien på Sinai-halvøya i Egypt. Foto: AFP Les mer Lukk

Det hersker fortsatt stor usikkerhet om hvordan det går med den norske kvinnen og den israelske mannen som er blitt bortført på Sinai-halvøya i Egypt.

Utenriksdepartementets (UD) krisestab i Oslo og ved Norges ambassade i Egypt har jobbet natten gjennom med å få frigitt den norske kvinnen.

UD har så langt vært knapp med å gi opplysninger om hvordan saken håndteres, men flere kilder, blant annet en israelsk parlamentariker, meldte fredag at det pågikk forhandlinger med kidnapperne. De krever angivelig løslatelse av én slektning eller flere som sitter fengslet for narkotikabesittelse.

Bakgrunn: Norsk kvinne (31) bortført i Egypt

– Vi er i løpende kontakt med egyptiske myndigheter, som håndterer situasjonen. Det er de som har ledelsen siden det skjer på egyptisk jord, sier kommunikasjonsrådgiver i Svein Atle Michelsen til NTB lørdag formiddag.

Kvinnen er ifølge egyptisk politi 31 år gammel, men UD har kun bekreftet at hun er norsk, uten å oppgi alder.

– Han var nervøs

Det israelske gisselet har fått lov til å ringe sin familie. Fredag fortalte han at de to var uskadd og at de hadde det bra. Men i løpet av lørdagen har ikke familien til Hassan hørt noe fra ham, ifølge NRK. De begynner å bli bekymret for hvordan det går med dem.

– Han var mer nervøs den andre gangen han ringte, enn den første, sier svogeren til kanalen.

Sjåføren meldte ifra

Ifølge den egyptiske avisen Al-Ahram reiste kvinnen sammen med den palestinske israeleren på vei sørover fra feriestedet Taba, på grensa til Israel, til badebyen Dahab da seks maskerte og væpnede menn stanset bilen de kjørte.

De to ble deretter tvunget over i kidnappernes pickup og kjørt vekk fra stedet, oppgir egyptisk politi. Ifølge den arabiske nettsiden Al Monitor skjedde bortføringen sent torsdag kveld, men UD fikk ikke beskjed om hendelsen før tidlig fredag morgen.

– Passene til gislene og en mobiltelefon lå igjen, sier general Ahmed Fawzy i politiet på Sør-Sinai til Al Monitor.

Turistenes egyptiske sjåfør ble senere frigitt.

– Sjåføren ble sluppet fri og dro rett til politistasjonen i Dahab for å melde ifra om kidnappingen, legger generalen til.

Ifølge Fawzy er politiet og sikkerhetstjenesten i kontakt med kidnapperne for å få løslatt gislene.

Løsepenger

Al Monitor har vært i kontakt med Salem Aneizan, en beduinleder fra Tarabin-stammen, som sier han fungerer som mellommann i forhandlingene.

– Kidnapperne er svarte får fra Tarabin-stammen, og de har flyttet gislene til et område på Nord-Sinai. Vi hjelper politiet for å få løst situasjonen, hevder han overfor nettsiden.

Nettsiden skriver videre at medlemmer av Tarabin-stammen har vært innblandet i flere alvorlige kriminelle handlinger, blant annet våpen- og narkotikasaker og menneskesmugling til Israel. De er også kjent for å torturere afrikanske gisler og kreve løsepenger, opptil 300.000 kroner, fra familiene deres i utlandet, opplyser Al Monitor.

Som regel er turister som har blitt kidnappet på Sinai-halvøya av beduiner, blitt frigitt innen 48 timer.

Israel har gjentatte ganger den siste tiden advart sine statsborgere mot faren for slike kidnappinger i Sinai. Norsk UD fraråder også «reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig til den nordlige delen av Sinai-halvøya, nærmere bestemt området nord for hovedveien mellom Suez og Taba».

Les også: Forhandler om norsk kvinne i Egypt