31 år gammel norsk kvinne bortført i Sinai

KIDNAPPET: På denne veien skal de to turistene angivelig ha blitt kidnappet fredag. (Foto: AFP) Les mer Lukk

En 31 år gammel norsk kvinne og en israelsk mann av palestinsk opprinnelse ble fredag bortført av beduiner på Sinai-halvøya i Egypt. Kidnappingen skal ikke være politisk motivert.

– Vi kan bekrefte at en norsk borger er bortført i Egypt, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Michelsen i Utenriksdepartementet til NTB.

– Vi tar situasjonen på det største alvor. UD har nå sammen med relevante etater mobilisert de nødvendige ressurser for å håndtere situasjonen, sier Michelsen.

Tvunget til å stanse

Ifølge egyptisk politi er den bortførte norske kvinnen 31 år gammel, men UD ønsker ikke å bekrefte dette.

Den egyptiske avisen Al-Ahram skriver at hun var sammen med en israelsk statsborger av palestinsk opprinnelse. Israelsk UD bekrefter dette overfor avisen Haaretz.

Ifølge egyptiske politi var de to på vei sørover fra feriestedet Taba på grensa til Israel til badebyen Dahab da seks maskerte og væpnede menn stanset bilen de kjørte.

De to ble deretter tvunget over i kidnappernes pickup og kjørt vekk fra stedet. Turistenes egyptiske sjåfør ble frigitt.

– Ikke politisk motivert

Ifølge egyptiske sikkerhetskilder er det ingenting som tyder på at motivet bak kidnappingen er politisk.

En sikkerhetskilde opplyste fredag ettermiddag til det tyske nyhetsbyrået DPA at det alt var innledet forhandlinger med beduinledere om løslatelse av de to gislene.

Kidnapperne krever angivelig løslatelse av en slektning som sitter fengslet for narkotikabesittelse.

– Vår foreløpige vurdering er at dette var en kriminell handling, sier en egyptisk sikkerhetskilde til nyhetsbyrået Reuters.

Lovløst

Egypt har opplevd økende lovløshet siden landets autoritære president Hosni Mubarak ble styrtet i 2011. Flere turister har blitt kidnappet av beduiner på Sinai-halvøya, som har krevd fengslede familie- og klanmedlemmer løslatt.

Gislene løslates vanligvis uskadd i løpet av 48 timer. Senest 7. mars ble et britisk ektepar bortført i området, men løslatt etter forhandlinger få timer senere.

Israel har gjentatte ganger den siste tiden advart sine statsborgere mot faren for slike kidnappinger i Sinai.

Norsk UD fraråder også «reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig til den nordlige delen av Sinai-halvøya, nærmere bestemt området nord for hovedveien mellom Suez og Taba».

Farlig område

Sinaihalvøya ligger mellom Middelhavet i nord og Rødehavet i sør. Landgrensene er Suez-kanalen og Suezbukten i vest og grensen til Gazastripen, Israel og Akababukten i øst.

Utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig til den nordlige delen av Sinai-halvøya.