Tror ikke kjemiske våpen er brukt i Syria

En såret regjeringssoldat fraktes bort etter det som angivelig var et angrep med kjemiske våpen i Aleppo tirsdag. Foto: Reuters/NTB scanpix Les mer Lukk

Påstandene om at det er brukt kjemiske våpen i Syria, ser ikke ut til å stemme, ifølge en amerikansk tjenestemann.

Vurderingen er basert på opplysningene som er kommet fram så langt.

Tjenestemannen, som ikke ønsker å bli navngitt, åpner for at det kan dukke opp nye opplysninger som får bildet til å se annerledes ut.

Den syriske regjeringen har anklaget opprørerne i landet for å ha brukt kjemiske våpen i nærheten av byen Aleppo tidligere denne uken.

Opprørerne hevder på sin side at det er regjeringen som har brukt kjemiske våpen både ved Aleppo og i nærheten av Damaskus.

Les også: Gjensidige anklager om kjemiske våpen i Syria

Granskes av FN

FN har besluttet å granske hendelsen som fant sted i nærheten av Aleppo tirsdag. Her ble 26 mennesker drept i forbindelse med et rakettangrep. Opprørerne og regjeringen beskylder hverandre for å ha brukt raketter med kjemiske stridsmidler.

Landene i FNs sikkerhetsråd har støttet kravet om en gransking, men de har vært uenige om omfanget av etterforskningen.

USA, Storbritannia og Frankrike har tatt til orde for at FN må undersøke påstandene om bruk av kjemiske våpen både ved Aleppo og utenfor Damaskus.

Russland har på sin side argumentert for at etterforskningen må konsentrere seg om Aleppo-angrepet. Torsdag fikk russerne gjennomslag for sitt syn da generalsekretær Ban Ki-moon gjorde klart at kun den ene hendelsen vil bli etterforsket.

Også en europeisk sikkerhetskilde tviler på om det er riktig at kjemiske våpen er blitt brukt. I så fall ville trolig langt flere enn 26 ha blitt drept utenfor Aleppo, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Bombeaksjon

Samtidig som FN besluttet å sette i gang etterforskning, ble en moské i Damaskus torsdag rammet av et selvmordsangrep.

Minst 42 mennesker ble drept, ifølge helsedepartementet i landet. En av de døde var den 84 år gamle imamen Mohammed al-Buti. Han var kjent som en sterk tilhenger av president Bashar al-Assads regime.

Ahmed Moaz al-Khatib, som leder opposisjonsgruppen Nasjonalkoalisjonen, fordømte attentatet. Han kalte gjerningsmannen en forbryter og sa han trodde det syriske regimet selv sto bak ugjerningen.

En statlig syrisk TV-kanal slo fast at angrepet var utført av terrorister – et uttrykk som regjeringen i landet ofte bruker om de syriske opprørerne.