Siktet i Sigrid-saken fengslet i fire nye uker

Politiadvokat Cecilie Gulnes, etterforsker Ingrid Tveit og bistandsadvokat Harald Stabell før fengslingsmøtet mot 37-åringen som er siktet for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne i Oslo tinghus torsdag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Den 37 år gamle mannen som er siktet for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne, ble torsdag varetektsfengslet i fire nye uker av Oslo tingrett.

Bistandsadvokaten til Sigrid Giskegjerde Schjetnes etterlatte brukte fengslingsmøtet torsdag til å spørre den drapssiktede 37-åringen om han kunne gi familien svar.

Den 37 år gamle mannen som er siktet for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne, ble torsdag varetektsfengslet i fire nye uker av Oslo tingrett. Han ble også underlagt brev- og besøkskontroll.

Den siktede ålesunderen var til stede i retten under fengslingsmøtet som ble holdt for åpne dører torsdag ettermiddag. Det var også advokat Harald Stabell, som er oppnevnt som bistandsadvokat for den drepte jentas foreldre.

Den siktede nekter fremdeles straffskyld etter siktelsen om forsettlig drap.

Det er uvanlig at bistandsadvokater deltar i fengslingsmøter og enda mer uvanlig at de benytter seg av sin rett til å stille spørsmål til den siktede.

Usikkerhet

Stabell spurte 37-åringen rett ut om han kunne bidra med å gi Sigrids familie og etterlatte noen svar på spørsmålet om hva som hadde skjedd med 16-åringen fra hun forsvant 5. august og til hun ble funnet 4. september i fjor.

Les også: Sigrid-siktet avhørt på nytt

De etterlatte har ikke fått svar på hva som skjedde, ut over at hun ble drept.

– Han hadde forståelse for den situasjonen og den usikkerheten de opplever. Men han sa jo at han ikke kunne bidra med noe, men at han hadde muligheter til å undersøke. Det viktige var jo å konfrontere ham med hva familien er opptatt av å få vite, sier Stabell til NTB.

Han forteller at familien sliter etter at drapet og at de sitter med mange ubesvarte spørsmål. Han legger til at han ville formidle til 37-åringen den fortvilelsen de etterlatte føler over ikke å vite hva som skjedde med 16-åringen i den lange perioden fra hun forsvant og til hun ble funnet.

Mangler bevis

Det samme tidsrommet er også det politiet vier mye oppmerksomhet og er mye av grunnen til fortsatt varetekt med restriksjoner.

Les også: Sigrid-siktet ankommer retten

Politiadvokat Cecile Gulnes sier til NTB at fremdeles mangler vesentlige bevis de mener 37-åringen kan ødelegge dersom han slipper ut av fra varetekt eller at han ukontrollert kan motta besøk eller ha kommunikasjon med personer utenfor fengsel.

Tidligere denne uka stilte 37-åringen i politiavhør for første gang siden jul.

– Vi er nøye med å formidle at familien til Sigrid ønsker svar. Straffesaken er jo ikke nødvendigvis avhengig av at en siktet legger kortene på bordet eller forklarer seg om alle detaljer. Men for familien, og for å få det fulle bildet av det som skjedde med Sigrid, er det bare én person som kan fortelle, og det er gjerningsmannen, sier Gulnes.

Tidligere denne uka stilte siktede i politiavhør for første gang siden jul.

Sakkyndig rapport

Før jul ble han tvangsinnlagt for judisiell observasjon på Dikemark sykehus, og rapporten om denne observasjonen er ventet klar 12. april. Siden observasjonen har mannen nektet å la seg avhøre av politiet.

Les også: Sigrid-siktet 37-åring fengslet i fire nye uker

I forrige fengslingsmøte, for en måned siden, sa han at han var villig til å snakke med politiet igjen, men han ønsket da at dette skulle foregå som et rettslig avhør med pressen til stede – en ordning politiet ikke ville gå med på.

Tirsdag lot han seg likevel avhøre på politistasjonen i Oslo.

Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble funnet drept i Oppegård sør for Oslo 3. september i fjor. Da hadde store letemannskaper lett etter henne i en måned, etter at hun forsvant ved Østensjø i Oslo natt til 5. august.

Les også: Tror Sigrid (16) var i live da hun ble holdt i skjul