Millionbot til Securitas Direct

Politiet i Asker og Bærum har gitt alarmselskapet Securitas Direct et forelegg på en million kroner etter at en mann døde i en boligbrann i Asker i fjor.

Huset hadde alarm fra selskapet, og politiet mener Securitas ikke varslet godt nok da brannalarmen gikk.

Det var en mann i 30-årene som omkom i ulmebrannen, som oppsto i en sofa. Mannen døde av røykskader.

Brannvesenet ble først varslet av en annen beboer i bygningen en time etter at røykvarsleren slo ut.

– Vi mener de ikke varslet videre i tilstrekkelig grad etter at brannalarmen gikk. Det er en grov uaktsomhet i at brannvesenet ikke fikk beskjed. At boten er så stor, har sammenheng med at en mann døde i brannen, sier politiadvokat Børge Enoksen til NTB.

Securitas er også pålagt å betale 200.000 i oppreisning til avdødes foreldre.

Avviser forelegget

Securitas Direct mener alarmen fungerte og at varslingsrutinene ble fulgt.

– Vi mener derfor at forelegget er ilagt på feilaktig grunnlag og kan ikke vedta dette, sier administrerende direktør Tore Staveland i en pressemelding.

Securitas opplyser at alarmsentralen tok kontakt med den som var oppgitt som kontaktperson i boligen, og at vedkommende videre kontaktet en person på stedet som avviste at det brant i boligen.

– Påtalemyndigheten har lagt til grunn at vi hadde kunnskap om at det faktisk var brann i huset. Den kunnskapen hadde vi ikke, sier Staveland.

Gikk flere ganger

Politiet er ikke enig i at Securitas gjorde de undersøkelsene som var nødvendige da alarmen gikk.

– Securitas tok kontakt med huseier. Han var ikke hjemme, men sa at det var folk i huset og at han skulle kontakte vaktsentralen hvis han fikk kontakt med noen der. Men han ringte aldri opp igjen, sier Enoksen.

Politiet skriver i forelegget at alarmen skal ha gått fire ganger til, uten at huseieren ble oppringt på nytt eller at brannvesenet ble varslet.

– Det er en del av alvoret i saken at alarmen ble slått av flere ganger uten at de forsikret seg om at det ikke var brann, forteller politiadvokaten.

– Forelegget baseres på at vår sentral slo av alarmen ved gjentatte signaler. Det gjorde vi ikke, sier direktør Tore Staveland.