Politiet anker Klomsæt-saken

Sigurd Jørgen Klomsæt ble frikjent for å ha lekket bilder og info fra 22. julietterforskningen til pressen. Nå anker politiet domsavgjørelsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

Politiet anker frikjennelsen av advokat Sigurd Klomsæt i saken der han sto tiltalt for å ha lekket terrordokumenter.

– Ankegrunnlaget er bevisbedømmelsen under skyldspørsmålet og saksbehandlingen, sier politiadvokat Knut Skavang i Asker og Bærum politidistrikt til Aftenposten.

Klomsæt er overrasket over at politiet anker.

– Dette var veldig uventet. Men det viser jo hvilken enorm prestisje som er bakt inn i denne saken. Det kan ikke være sakens bevis som ligger til grunn, for de ble plukket fra hverandre ved forrige behandling, sier Klomsæts advokat Arvid Sjødin til NTB.

Les også: Retten refser politiets arbeid i Klomsæt-saken

Sjødin legger til at det vil være en overraskelse hvis lagmannsretten i det hele tatt tar politiets anke til følge.

– Det er tross alt en relativt ubetydelig bøtesak vi snakker om, selv om politiet i dette tilfellet har fått noen alvorlige riper i lakken som de har behov for å reparere, sier Sjødin.

Bilder

Klomsæt var tiltalt for å ha lekket etterforskningsdokumenter fra 22. juli-saken til pressen. Politiet mente han var ansvarlig for at bilder av Anders Behring Breivik ble publisert på flere nettaviser kort tid etter at Klomsæts sekretær hentet en CD med taushetsbelagt materiale på Politihuset i Oslo.

Men i Oslo tingrett ble Klomsæt frifunnet. Tingretten kom med skarp kritikk av en politietterforskning som retten mente ikke holdt mål, verken faglig eller juridisk.

Les også: Klomsæt frifunnet i lekkasjesaken

Klomsæt slo overfor NTB fast at han er sliten og trenger tid og ro sammen med familien etter frifinnelsen. Samtidig sa han at han var glad over at Oslo tingrett frifant ham.

– Jeg registrerer med tilfredshet at en enstemmig rett har kommet til det resultatet, sa han.

Fratatt bevillingen

Den tidligere profilerte forsvarsadvokaten har hele tiden nektet kategorisk for at det var han eller noen ved hans kontor som lekket bilder av terrortiltalte Anders Behring Breivik til mediene 3. februar i fjor.

Advokatbevillingsnemnden valgte å frata Klomsæt bevillingen 15. august i fjor. I et sivilt søksmål i Oslo tingrett vant han ikke fram mot Advokatbevillingsnemnden.

Les også: Klomsæt får ikke advokatbevillingen tilbake

Han fikk ikke medhold på noe punkt og ble dømt til å betale 340.000 kroner i sakskostnader for motparten. Klomsæt sa etter å ha lest dommen at han er uskyldig dømt og at han ville anke avgjørelsen.

Klomsæt ba i det sivile søksmålet mot Advokatbevillingsnemnden om at en tilbakekalling av advokatbevillingen uansett ikke skulle skje før en avgjørelse i straffesaken er rettskraftig, men dette fikk han ikke gehør for fra dommeren.