Gjensidige anklager om kjemiske våpen i Syria

I dette fotografiet gjort tilgjengelig av det syriske nyhetsbyrået SANA 19. mars blir mennesker brakt til sykehuset i Khan al-Assalregionen i Aleppoprovinsen. Syrias regjering anklager opprørsstyrker for å ha brukt kjemiske våpen for første gang. Opposisjonen avviser anklagene, og sier på sin side at regjeringsstyrker kan ha brukt de forbudte våpnene. Foto: Scanpix/AFP. Les mer Lukk

Regjeringen i Damaskus anklager syriske opprørere for å ha brukt kjemiske våpen. Opprørerne svarer at det er regjeringsstyrker som har avfyrt en rakett med kjemikalier.

Ifølge en opprørskommandant har ikke opprørsstyrker skutt ut noen rakett med kjemiske våpen i Aleppo-provinsen.

Han hevder derimot at regjeringsstyrker har avfyrt en Scud-rakett med kjemikalier.

– Vi hørte rapporter fra tidlig i dag morges om et angrep fra regimet mot Khan al-Assal, og vi tror de avfyrte en Scud-rakett med kjemikalier. Så hørte vi plutselig at regimet rettet disse anklagene mot oss, sier Qassim Saadeddine, en av opprørslederne og talsmann for Det høyere militærrådet i Aleppo.

– Opprørere sto ikke bak dette angrepet, understreker han.

Syrias informasjonsminister Omran al-Zoabi anklager opprørerne for å stå bak angrepet tirsdag, som skal ha drept 16 personer og såret 86. Tilstanden betegnes som livstruende for de fleste av de sårede.

Les også: To år med tårer og blod

Ministeren anklager Tyrkia og Qatar, som har støttet opprørerne, for å ha «juridisk, moralsk og politisk ansvar» for angrepet, ifølge Syrias statlige fjernsyn.

Det var det offisielle nyhetsbyrået SANA som først meldte at opprørere hadde brukt raketter «med kjemisk innhold» i Aleppo-provinsen.

– Terrorister skjøt ut en rakett med kjemiske substanser i Khan al-Assal-området på landsbygda i Aleppo. De første meldingene sier at rundt 15 personer ble drept, de fleste sivile, skrev SANA.

Les også: To millioner barn fanget i krigen