Paven ber for miljøet og de svakeste

Your browser doesn't support HTML5 video.

Nå er han den nye paven
Pave Frans ber alle mennesker beskytte miljøet og arbeide for de svakeste blant oss. Menneskeheten må ikke la seg skremme av trusler om ødeleggelse og død, sier han.

Paven knelte tirsdag ved apostelen Peters grav og ba om styrke til gjerningen han nå tar fatt på. I sin innsettelsestale under messen i Peterskirken sa han at en pave må forsøke å omfatte hele verden med sin kjærlighet.

– Det gjelder spesielt de fattigste, de som noen ser på som de minst viktige, understreket han.

Frans lovet å bli en «ydmyk, konkret og trofast pave», og hans tale bar tydelig preg av påvirkning fra en av de mest ydmyke blant helgenene, Frans av Assisi.

Ansvar

– Jeg vil be alle som bærer ansvar i det økonomiske, politiske og sosiale liv om være med på å avvise truslene om ødeleggelse og død. Jeg vil gjerne at de skal slutte seg til arbeidet for framgang i denne verden, fortsatte pave Frans.

Den nye paven kjøres over Petersplassen i en åpen bil. Foto: Yara Nardi / Reuters / NTB scanpix

Før innsettelsen ble paven kjørt over Petersplassen i en bil uten beskyttelsesglass, og han virket ikke det miste bekymret. I 1981 ble pave Johannes Paul II utsatt for et drapsforsøk på Petersplassen, men Frans så ikke ut til å tenke på noe slikt.

I stedet smilte han og vinket, kysset småbarn og stanset på ett sted bilen for å gå av og snakke med en ufør mann. Talsmenn for Vatikanet anslo at mellom 150.000 og 200.000 mennesker hadde samlet seg i solskinnet på Petersplassen.

– Denne paven er en enkel og ydmyk mann, han er ikke fjern slik enkelte av hans forgjengere var. Han virker som en person vanlige mennesker kan strekke fram hånden til, sa argentinske Cirigliano Valetin, som arbeider i Italia og tirsdag hadde tatt turen til Roma.

Gjester

President Cristina Fernández de Kirchner fra pavens hjemland Argentina, USAs

En kvinne vifter med et argentinsk flagg, mens pave Frans, som kommer fra Argentina, holder innsettelsesmesse. Foto: Giampieiro Sposito / Reuters / NTB scanpix

visepresident Joe Biden og Tysklands statsminister Angela Merkel var blant gjestene under innsettelsen av paven. Norge var representert ved ambassadør i Sveits Rolf Trolle Andersen.

Delegasjoner fra 33 kristne kirkesamfunn så vel som jødiske, muslimske og buddhistiske ledere var også til stede i Vatikanet. Patriarken av Konstantinopel, Bartolomeus I, overvar som det første overhode for den greskortodokse kirke innsettelsen av en romersk-katolsk pave.

Arbeidsdagene som nå venter pave Frans kan bli tunge, skriver Reuters. Nyhetsbyrået peker på at kirken fortsatt trenger opprydding i skandalene rundt katolske presters seksuelle misbruk av mindreårige og om angivelig maktkamp mellom kardinalene i Vatikanet.