Farlige former av tuberkulose på frammarsj

En hjemløs mann ordner med eiendelene sine i et slumområde i Los Angeles i USA. Folk som holder til i slike områder er spesielt utsatte for tuberkulose, en sykdom som nå er på frammarsj i former som ikke lar seg behandle med tradisjonelle medisiner. Ifølge Verdens helseorganisasjon og organisasjonen Global Fund trengs det milliardbeløp til kamp mot sykdommen. Foto: Lucy Nicholson / Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Dødelige former for tuberkulose som ikke lar seg knekke av vanlige medisiner, truer den globale folkehelsen. Verdenssamfunnet trenger milliardbeløp for å møte utfordringen, advarer fagfolk.

Verdens helseorganisasjon WHO og Det globale fondet mot aids, tuberkulose og malaria anslo mandag pengebehovet til 1,6 milliarder dollar eller vel 9,25 milliarder kroner per år.

WHOs generaldirektør Margaret Chan beskriver situasjonen som «en kruttønne».

Hun viser til at i enkelte land, som Russland, er opp til 35 prosent av alle nyregistrerte tuberkulosepasienter resistente mot tradisjonelle medisiner.

Les også: Nanopartikler i fisk kan gi kur mot tuberkulose

– Dette gir et bilde av hva slags kruttønne vi sitter på, sa Chan i Genève mandag.

– Internasjonalt samarbeid har brakt oss et langt styrke videre i kampen med å få kontroll over tuberkulose. Men alt vi har oppnådd kan svært lett gå tapt, hvis vi ikke gjør noe for å styrke finansieringen nå, fortsatte hun.

Tuberkulose har til dels vært betraktet som en sykdom som hørte fortiden til.

Les også: WHO slår tuberkulosealarm i Europa

Men de siste tiårenes framvekst av utgaver av sykdommen som ikke lar seg behandle med vanlige medisiner, har ført til at denne sykdommen i dag igjen er ett av verdens mest alvorlige helseproblemer.