Politistudent får ros etter knivdrama i Oslo
Your browser doesn't support HTML5 video.
Mannen, som skulle tvangsinnlegges på psykiatrisk avdeling ved Ullevål sykehus, er nå siktet for forsøk på drap.
Da en lege og politistudenten gikk inn i boligen på Rysja i Oslo mandag ettermiddag, angrep mannen dem med kniv.
Legen fikk stikkskader i ryggen, mens politistudenten fikk skader i lyske, nedre del av magen og i skulderpartiet. Begge ble kjørt til sykehus, men ingen ble alvorlig skadd.
Bakgrunn: Politistudent og lege knivstukket i Oslo
– Bemerkelsesverdig bra
Mandag ettermiddag opplyser politiet at dette var et rutineoppdrag.
– Til tross for stikkskadene klarte politistudenten å pågripe og sette håndjern på mannen. Snarrådigheten han utviste var bemerkelsesverdig bra, sier visepolitimester Roger Andresen i Oslo politidistrikt.
Politiet var tilkalt for å bistå helsepersonell med å hente mannen fordi det var fare for at han kunne komme til å rømme. En erfaren politibetjent og en politistudent ble stående utenfor bygningen for å avskjære ham, mens en annen politistudent fulgte med legen inn.
Andresen sier beslutningen vil bli nærmere gjennomgått i etterforskningen, men at politistudenter er med på ulike type oppdrag som en del av utdanningsopplegget.
– De vurderinger som ble gjort, var at dette oppdraget var av en slik karakter at de kunne ta det, sier Andresen.
Flere oppdrag i uka
Ifølge visepolitimesteren har politiet har lignende oppdrag to-tre ganger i uken, og er med på slike oppdrag fordi de i motsetning til helsepersonell kan bruke makt mot en person som skal tvangsinnlegges.
27-åringen er kjent fra psykiatrien siden 2005-2006. Han er tvangsinnlagt tidligere, og da har han fulgt med til sykehus uten å protestere.
Men da legen og politistudenten sto på gangen utenfor leiligheten, kom han styrtende mot dem med en 15-20 cm lang kniv og stakk til, fortalte Andresen som også ga politistudenten ros for håndteringen.
Det er ukjent hva slags diagnose 27-åringen har. Politiet har ingen opplysninger som tyder på at mannen var ruset.
ABC Nyheter har tidligere skrevet flere saker om utfordringene rundt transport av psykisk syke pasienter i Norge.
– Må få «psykebiler» i hele landet
Her rykker «psykebilen» ut fem ganger om dagen
– Dagens situasjon er uholdbar
– Gjør inntrykk på oss
27-åringen har ikke tidligere vært i politiets søkelys i forbindelse med våpen. Politiet var derfor ikke bevæpnet, men hadde på seg vernevest.
– Etter det jeg kjenner til, hadde politistudenten på seg den tunge vesten. Men vesten dekker jo ikke alt, man skal jo også kunne utøve polititjeneste, sier Andresen.
27-åringen ble innbrakt til politiets varetekt etterpå. Etterforskningen er lagt til voldsavsnittet hos Oslo politidistrikt.
Ifølge Andresen har alle de involverte fått oppfølging i etterkant av hendelsen. Politihøyskolen opplyser at de bistår dersom det skulle være nødvendig.
– Det er alltid trist når en polititjenestemann eller -kvinne blir skadd i tjeneste. Det gjør ekstra inntrykk på oss når det er en eller flere av våre studenter som er involvert. Politihøyskolen har god dialog med Oslo politidistrikt, og har forsikret seg om at studentene våre blir godt ivaretatt også i denne saken, sier avdelingsleder for bachelor, Geir Valaker.