Klomsæt får ikke advokatbevillingen tilbake

Sigurd Jørgen Klomsæt i Oslo tingrett. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

Sigurd Klomsæt får ikke tilbake advokatbevillingen, slår Oslo tingrett fast i sivilsaken han har anlagt mot Advokatbevillingsnemnden.

Klomsæt fikk ikke medhold på noe punkt i søksmålet mot nemnda som fratok ham advokatbevillingen 15. august i fjor. Den tidligere så profilerte advokaten må i tillegg betale 340.000 kroner i sakskostnader for motparten.

– Denne dommen vil bli anket. Sigurd Klomsæt er sjokkert over utfallet, men for oss som har levd med rettsvesenet en stund er dette ikke overraskende, sier Klomsæts prosessfullmektig Arvid Sjødin til NTB.

Han kommenterer videre dommen som utrolig negativt ladet og sier at Oslo tingrett ikke har latt bevisene som ble lagt fram i retten være styrende for sin konklusjon.

Lekket Breivik-bilder

Bakgrunnen for at Klomsæt ble fratatt bevillingen, er at han er mistenkt for å ha lekket dokumenter i terrorsaken. Bilder som ble gitt til bistandsadvokatene – deriblant Klomsæt – ble vannmerket. Bildene som kom på trykk i en rekke medier, hadde Klomsæts vannmerke, ifølge politiet.

Bildene det er snakk om, viser blant annet Anders Behring Breivik kort etter terroraksjonen i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011.

Selv nekter Klomsæt for at han eller noen ved hans kontor har lekket dokumentene til pressen.

– At Klomsæt utad ikke erkjenner at lekkasjen må stamme fra hans kontor til tross for bevisene for dette, er for øvrig også en omstendighet som taler for at han står bak lekkasjen, står det i dommen fra Oslo tingrett.

– Ingen overreaksjon

Det samme forholdet var denne uka til behandling i Oslo tingrett, men da i straffesaken påtalemyndigheten har anlagt mot Klomsæt. Da påstand i denne saken ble lagt ned onsdag, la politiadvokat Knut Skavang ned krav om bot og sakskostnader på 24.000 kroner i tråd med tiltalen om grov uforstand i tjenesten.

I Klomsæts sivile søksmål mot Advokatbevillingsnemnden ba han også om at en tilbakekalling av advokatbevillingen uansett ikke skulle skje før en avgjørelse i straffesaken er rettskraftig, men dette fikk han ikke gehør for fra dommeren

– Tilbakekall av advokatbevillingen er etter rettens oppfatning ingen overreaksjon, står det i dommen.

– Uakseptabelt

Det trekkes fram at den tidligere advokaten også flere ganger tidligere, før terrorsaken, hadde et «helt uakseptabelt stort antall disiplinære reaksjoner» og at han hadde fått flere advarsler for dette.

Retten stiller seg også bak en uttalelse fra lagmannsretten i fjor vår, der det heter at «Hans holdning til problemstillingen etter at politiet mente å kunne dokumentere at lekkasjen