Høyre: Lite å lære av svensk skolepolitikk

Jan Tore Sanner, her under sentralbanksjefens årstale nylig, mener påstandene i boka «Blåkopi – Høyres svenske strategi» er useriøse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Les mer Lukk

– Vi har lite å lære av svenskene når det gjelder skolepolitikk, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner.

Nestlederen mener påstandene i boka «Blåkopi – Høyres svenske strategi» er useriøse. Der hevder forfatter Wegard Harsvik at Høyre på område etter område har kopiert sitt svenske søsterparti, Moderaterna. Et frislipp av privatskoler, slik Høyre ønsker, vil som i Sverige åpne for de store konsernene og svekke forbudet mot å ta ut overskudd på skoledrift, skriver forfatteren som er ansatt i Fagforbundet og har lang fartstid som Ap-politiker.

Les også: – Høyre har vært på Harry-handel

– Høyre har vært på Harry-handel

– Høyre har vært på Harry-handel

– Høyre har vært på Harry-handel

– Høyre har vært på Harry-handel

– Høyre har vært på Harry-handel

– Det var en Høyre-regjering som innførte forbud mot å ta ut utbytte fra friskolene, og det forbudet vil vi opprettholde, understreker Sanner.

Han mener at det tvert imot er slik at svenskene sier de har noe å lære av Høyres skolemodell.

– Wegard Harsvik bør heller se på skoleresultatene i de Høyre-styrte kommunene fremfor å snakke om Sverige, sier Sanner, som også har ledet partiets programarbeid.

Han legger til at Høyre har hentet inspirasjon fra Sverige når det gjelder veiutbygging, forskning og innovasjon, mens det er Finland som er inspirasjonskilden for skolepolitikken.

– Vi vil styrke den offentlige skolen ved å satse på kunnskap og etterutdanning av lærerne. Ved behandling av søknad om etablering av nye privatskoler vil vi at hensynet til den offentlige skolen også skal vektlegges, sier Sanner.