Paven hylles på Petersplassen

Your browser doesn't support HTML5 video.

100.000 hørte pavens siste tale
Over 100.000 pilegrimer var til stede da pave Benedikt XVI onsdag for siste gang kom til Petersplassen for å holde audiens.

Paven ankom onsdag den store plassen foran Peterskirken i sin spesialbygde «pavemobil» og tok seg god tid til å vinke til de mange frammøtte.

– Jeg traff beslutningen fullt klar over alvoret, men med fred i sjelen, sa paven under sin ukentlige, og nå siste, audiens på Petersplassen.

Benedikt la heller ikke skjul på det har vært mange utfordringer og prøvelser for kirken i løpet av hans tid som pave.

– Herren ga oss solfylte dager med lett bris, dager hvor fisket var bra. Det har også vært dager med stormfulle farvann og motvind, sa han med referanse til en bibelfortelling om Jesus.

– Men jeg har alltid visst at Gud var med i båten, og jeg har alltid vært klar over at kirkens båt ikke er min, ikke vår, men hans. Han kommer ikke til å la den synke, fortsatte den avtroppende paven.

Han lovet også å fortsette å tjene kirken gjennom bønn og refleksjon.

Avskjed

Katolikker fra hele verden har strømmet til Vatikanet for å hilse den 85 år gamle paven for siste gang før han torsdag kveld abdiserer. Noen hadde med seg bannere og plakater der det sto «Benedikt, vi kommer til å savne deg!» og «Paven er denne byens hjerte».

På plassen var det nonner, prester, barnefamilier, skoleklasser, turister og andre skuelystne.

– Han kommer ikke til å være pave offisielt lenger, men han vil alltid være spesiell for meg, sier tolv år gamle Giulia, som var der sammen med klassen sin.

Benedikt blir den første paven som går av siden middelalderen, og kardinaler fra hele verden er på vei til Roma for å delta i konklavet der hans etterfølger skal velges.

– Jeg er kommet for å vise takknemlighet for alt han har gjort de siste åtte årene, sier 67 år gamle fader Giulio fra Abruzzo-området.

Framskyndet

På sin aller siste dag som den katolske kirkens overhode torsdag vil paven hilse kardinalene som er samlet til konklavet.

Paven undertegnet for en tid tilbake et dekret som betyr at kardinalene kan fremskynde valget av en ny pave.

Konklavet holdes vanligvis 15 til 20 dager etter at pavesetet blir ledig. Men ifølge talsmann for Vatikanet, fader Federico Lombardi, kommer kardinalene til å fastsette dato for konklavet i løpet av «de aller første dagene i mars».

På ettermiddagen torsdag vil så pave Benedikt XVI gå om bord i et helikopter som skal frakte ham de rundt 15 minuttene det tar å reise til Caste Gandolfo, pavenes tradisjonelle sommerbolig.

Pave emeritus

Pave Benedikt XVI skal for øvrig fremdeles tituleres «hans hellighet» og får tittelen «pave emeritus» når han er gått av.

Han vil bære en enkel hvit prestekjole, men ikke være iført de «røde fiskerskoene» som også er en del av pavens drakt.

Det er første gang på 600 år en pave går av etter eget ønske og ikke sitter til han dør. Men det blir neppe noen brudd på tradisjonene når konklavet skal kunngjøre valget av ny pave. Da vil det stige hvit røyk fra pipa på Det sixtinske kapell i Vatikanet – det eldgamle tegnet på at ny pave er valgt.