Rakettangrep øker spenningen mellom Israel og Palestina

Tusenvis av palestinere fulgte mandag den 30 år gamle palestinske tobarnsfaren Arafat Jaradat til graven. Palestinske myndigheter hevder at han ble torturert til døde mens han satt i israelsk fangenskap. Foto: Reuters Les mer Lukk

For første gang siden våpenhvilen i fjor høst har en rakett blitt avfyrt mot Israel. Forholdet mellom Israel og Palestina er spent få uker før Barack Obamas kommer på besøk.

Raketten ble avfyrt fra Gazastripen tirsdag morgen som hevn for at en 30 år gammel palestiner døde i israelsk fangenskap lørdag.

– Raketten traff et område nær Ashkelon tidlig på morgenen og gjorde skade på en vei, men ingen ble såret, sier polititalsmann Micky Rosenfeld ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det skal ha vært et industriområde om lag 12 kilometer nord for Gazastripen som ble truffet. Fatah-bevegelsens væpnede fløy, al-Aqsa-martyrenes brigader, sier at den står bak angrepet.

Les også: – Utbygging av nye israelske bo- settinger er en menneskerett

– Som en foreløpig reaksjon på drapet på vår helt, fangen Arafat Jaradat, tar vi på oss ansvaret for å ha avfyrt en gradrakett mot Ashkelon klokka 6, heter det i en uttalelse fra gruppa.

Rakettangrepet sies å være det første siden Israel og Hamas inngikk en våpenhvile i november i fjor, etter en åtte dager lang israelsk militæroffensiv mot Gazastripen.

FN fordømte tirsdag kveld rakettangrepet og kalte det et brudd på den lengste våpenhvilen som har vært mellom partene de siste årene.

– Drept av Israel

30 år gamle Arafat Jaradat døde i et israelsk fengsel lørdag. Han ble pågrepet noen dager tidligere etter å ha kastet stein mot israelske biler på Vestbredden.

Israelske myndigheter sier palestineren døde av hjerteinfarkt, mens en palestinsk patolog har konkludert med at han døde som følge av tortur.

Obduksjonen avdekket seks brudd i nakken, ryggen, armene og beina, i tillegg til muskelskader og blåmerker i ansiktet og på kroppen. Hjertet var ifølge patologen friskt.

– Disse resultatene viser at Israel drepte ham, konkluderer palestinernes minister for fangesaker, Issa Qaraqaa.

Les også: Israel fjerner palestinere for å rydde vei for seg selv

Ber om FN-tiltak

Palestinernes FN-ambassadør Riyad Mansour slår i et brev til FNs sikkerhetsråd fast at Jaradat ble banket opp, utsatt for overgrep og nektet medisinsk tilsyn mens han satt i fangenskap, og at det «kan ha vært snakk om tortur».

– Denne forferdelige hendelsen er et ytterligere bevis for den umenneskelige behandlingen Israel systematisk utsetter palestinere for i sine fengsler, heter det i brevet fra Mansour.

Han ber Sikkerhetsrådet sette i verk tiltak for å få Israel til å rette seg etter folkeretten.

Israels innenriksminister Avi Dichter, som tidligere ledet sikkerhetstjenesten Shin Bet, frykter at fangedødsfallet skal utløse en ny palestinsk intifada.

– Dødsfall er nesten en sikker oppskrift på en skarpere opptrapping, sa han til israelsk radio mandag.

Les også: SV: – Viktig skritt på vei mot palestinsk stat

Obama på besøk

USAs president Barack Obama skal etter planen besøke Israel og de palestinske områdene i slutten av mars. Besøket blir tolket som et ønske om å få fredsprosessen i gang igjen etter at forholdet mellom Israel og Palestina har vært iskaldt i flere år.

Flere tusen palestinere har demonstrert både på Vestbredden og Gazastripen i kjølvannet av Jaradats dødsfall. Samtidig sultestreiker nå flere palestinske fanger i Israel.

Les også: – Islamske fundamentalister vil først ta Israel, så Europa

Den 33 år gamle palestinske aktivisten Samer Issawi, som holdes i såkalt administrativ forvaring, har sultestreiket i over 200 dager og er nå døden nær.

Fem andre fanger har også sultestreiket i lange tider, og palestinernes president Mahmoud Abbas har advart Israel mot følgene dersom noen av dem dør.

– Ting kan komme helt ut av kontroll, slo Abbas nylig fast.