Al Jazeera: Taliban fikk fredstilbud i Oslo

President Hamid Karzai avbildet under sitt besøk i Oslo. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Taliban-utsendinger har besøkt Oslo, der norske diplomater formidlet et tilbud til dem om maktdeling fra president Hamid Karzai, meldte Bergens Tidende tirsdag.

BT har opplysningene fra Al Jazeera. Ifølge den arabiske fjernsynsstasjonen reiste delegasjonen til Oslo fra Qatars hovedstad Doha for å unnslippe intenst diplomatisk press.

Men i Oslo skal norske tjenestemenn ha formidlet et tilbud fra president Karzai.

– Karzai sendte en melding til nordmennene om at Taliban kunne få posten som justisminister og posten som høyesterettsjustitiarius, opplyser en kilde til Al Jazeera.

TV-kanalen sier ikke noe om hvordan tilbudet ble mottatt av Taliban-delegasjonen i Norge.

Les også: Karzai ser lyst på Afghanistans framtid

Taust fra UD

Norsk UD vil ikke kommentere saken.

– Vi ønsker ikke å kommentere Norges eventuelle rolle i freds- og forsoningsprosessen, sier underdirektør Frode Overland Andersen i UD til BT.

Afghanske myndigheter har heller ikke svart Al Jazeera, som både har ringt og sendt dem eposter i et forsøk på få dem til å kommentere opplysningene.

Ifølge Al Jazeera har to ikke navngitte personer som er tett på Taliban i Doha, stadfestet historien. Men ingen åpne kilder har bekreftet opplysningene.

Les også: Hamid Karzai på Oslo-besøk

Diplomati i Doha

Representanter for Taliban har i et års tid vært på plass i Doha, der de har ønsket å opprette et offisielt kontor. Målet har vært å etablere en kanal for forhandlinger om maktdeling med Karzai-regjeringen når de vestlige styrkene er ute av Afghanistan neste år.

Taliban-delegasjonen i Doha sier de er representanter for mulla Mohammed Omar og Quetta-shuraen, en militant organisasjon som man regner med består av toppledelsen i Taliban, og som man tror befinner seg i det nordvestlige Pakistan.

De siste ukene har både Storbritannia og Tyskland vært spesielt iherdige i sine diplomatiske framstøt mot delegasjonen, noe som ifølge Al Jazeera førte til at et titall Taliban-utsendinger reiste til Oslo for å slippe unna – og «se snøen».